MEDICINA

Elképesztő újdonságok segítik a mellrákos nők gyógyulását

Az új felfedezések alapjaiban változtathatják meg a mellrák kezelését: akár a műtéttől és a kemoterápiától is megmenekülhetnek az érintettek, és a kezelések alig több mint egy hétig tartanak majd. De vajon mi az új, tudományos módszer lényege?

A daganat diagnózisa mindig ijesztő és fájdalmas. A mellrák esetében pedig a gyógyítás a legtöbbször radikális műtétet, a mell eltávolítását, és súlyos mellékhatásokkal járó kemoterápiát jelent. Ezeknek a radikális megoldásoknak köszönhetően viszont azoknak a nőknek, akiknél időben észreveszik a tumort, 90 százaléka túléli a betegséget.

A világ egyik legrangosabb, a mellrák kezelésével foglalkozó konferenciáján a kutatók nemrég számos újdonságot jelentettek be a betegség kezelésével kapcsolatban. A cél a betegek életminőségének javítása, és olyan kezelések kidolgozása, amelyek pontosak, hatékonyak, és minél kevesebb nehézséggel járnak a betegek számára.

Mellrak01

Fotó: Pixabnay.com

Az egyik legnagyobb szenzációt keltő új kezelés röntgensugarakkal semmisíti meg 10 nap alatt a tumort, így a kezelés csak a mell egy részét érinti. Dr. Simona Shaitelman, a University of Texas rákkutatója szerint ez már csak azért is célravezető, mert a kisebb, kiújuló daganatok a mellnek általában azonos részén szoktak újra megjelenni. A célzott kezeléssel ráadásul csökkenthető a kezelés során megjelenő égési sérülések és hegek mérete.

10 éve vizsgálják az eljárást

Olasz kutatók 520, 40 éven felüli mellrákos nőn próbálták ki az új kezelést, amelyet valójában már évek óta fejlesztenek, így a kiújulással kapcsolatos tapasztalatokat is összegezni tudták. A résztvevőknél kisebb, áttét nélküli daganatokat mutattak ki. A csoport egyik fele tíz napig minden másnap az új kezelést kapta, míg a csoport másik felének a megszokott módon az egész mellét kezelték. A tízéves megfigyelési időszak végén a kiújulás aránya mindkét csoportnál azonos volt, ráadásul mindkét csoport több mint 90 százaléka életben volt a megfigyelési idő végén. Dr. Icro Meattini, a Firenzei Egyetem onkológusa szerint a hagyományos sugárkezelés rengeteg orvoshoz járást igényel, ami borzasztóan stresszes, különösen azoknak, akik munka mellett csinálják végig a kezeléseket. Épp ezért, ha ezt sikerül egyszerűsíteni, az már önmagában is nyereség – feltéve persze, hogy a kezelés hatásossága nem csorbul.

Más tanulmányok is arra utalnak, hogy a sugárkezelés tekintetében érdemes nagyon pontosan bemérni az adagot: természetesen a hatásossághoz szükséges sugáradagra szükség van, ám aki nem kapott a szükségesnél többet, annál a túlélésen kívül a mell állapota is jobb volt évekkel a betegség után. Épp ezért a kisebb kockázatú mellrákok esetén egyre gyakrabban alkalmazzák a teljes mellet érintő sugárterápia helyett a helyi kezelést.

Mellrák 02

Fotó: Pixabay.com

A Cambridge-i egyetem kutatói pedig egy olyan teszten dolgoznak, amely a reményeik szerint ki tudja majd mutatni, ha egy melldaganat kockázata olyan alacsony, hogy az eltávolításán kívül más kezelésre nincs is szükség. Ily módon a betegek a sugárkezelést, és annak mellékhatásait is elkerülhetnék abban az esetben, ha valójában nincs rá szükség. Mindez jelenleg tesztelés alatt áll, a próba során 10 évig figyelik meg a betegeket.

Dönt a DNS-teszt

A nehezen kezelhető áttétes mellrákkal élő nők számára is van remény. Új, célzott gyógyszerek, és egy olyan genetikai teszt is kidolgozás alatt áll, amelynek köszönhetően esetleg a kemoterápia is elkerülhető lenne. Ez a teszt a tumor specifikus genetikai kódját határozná meg, így eldönthető lenne, hogy a célzott gyógyszerek közül melyik hat a legjobban erre a tumortípusra. A genetikai teszt alapja egy egyszerű vérvétel lenne. A célzottan a daganatra ható gyógyszerek pedig kevesebb mellékhatással járnának, mint a most használatos kemoterápiák.

Mellrák 03

Fotó: Pixabay,com

Egy toll, amely megmutatja a tumor határát

A műtét során mind a daganatot, mind pedig a környező szöveteket el kell távolítani, hogy ne maradjanak a szervezetben rákos sejtek. Az eltávolítandó szövetek pontos határát azonban nehéz meghatározni. Egy amerikai kutatók által kifejlesztett, kézben tartható eszköz viszont segít műtét közben „szkennelni” a szöveteket, és eldönteni, mennyit kell kivágni a mell állományából. A biztonság mellett, ami természetesen itt is a legfontosabb szempont, így a lehető legépebben megőrizhető a mell esztétikája. Az eszközt eddig 20 műtétnél tesztelték, és az eddigi tapasztalatok szerint pontosan megmutatja, vannak-e a szövetben daganatos sejtek. Az eszköz egy pici vízcseppet bocsát ki a szövetbe, amelyet azután visszaszív, és egy a műtőben elhelyezett speciális gép segítségével analizál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?