MEDICINA

Elképesztő, mi derült ki az elalvás előtti evésről, ezt nem hiszed el

Sokan képtelenek betartani a késő esti evést tiltó szigorú diétás szabályt, mert korgó gyomorral nem tudnak elaludni. Számukra szolgál jó hírrel egy friss kutatási eredmény.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Köztudott a diétázók körében, hogy este hat után nem szabad enni, és sokan sóvárogva, éhesen mennek aludni, abban a tudatban, hogy ha a nap végén koplalnak, akkor nem fognak pluszkilókat felszedni. De valóban ennyire ártalmas lenne egy kis esti étkezés? Egy japán kutatócsoport utánajárt a dolognak…

Az Okayama Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, befolyásolja-e a vér glükózszintjét az elalvás előtti étkezés. Ugyanis ha ez a szint megemelkedik, az nem csupán elhízáshoz, de cukor- és szívbetegséghez is vezethet.

A kutatás során összesen 1573 egészséges, középkorú alanyt vizsgáltak: nem csupán az étkezési szokásaikat, de az életstílusukat, fizikai aktivitásukat és azt is nézték, dohányoznak vagy isznak-e. Kiderült, hogy az elalvás előtti étkezés alig befolyásolja a vércukorszintet.

Az eredményhez hozzátették, hogy a japán étrend eleve kis adagokat és egészséges összetevőket, például halakat, zöldségeket tartalmaz. Tehát a végkövetkeztetés: lehet elalvás előtt enni, de nagyon nem mindegy, hogy mit – ahogyan az is fontos tényező az elhízásnál, hogy az ember általában milyen minőségű ételeket fogyaszt, eleget alszik-e, és vannak-e káros szenvedélyei.

címkék:
És ezeket olvastad már?