MEDICINA

Elárulták a neurológusok, ezért nem ismerik fel a nők a stroke-ot

Egy ausztrál neurológus szerint a nők esetében a stroke-nak egyedi tünetei vannak, amit sokan félreértenek. Ez azonban veszélyes lehet, hiszen a betegség kezelésénél minden perc számít.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A stroke jellemző tüneteit szinte mindenki kívülről fújja: ha például a betegnek nehézségei vannak a beszéddel, és a szája az egyik oldalon lefittyed, érdemes erre gyanakodni, és minél hamarabb mentőt hívni – hiszen ennek a betegségnek a kezelésénél minden perc számít.

Dr. Cheryl Carcel ausztrál neurológus szerint azonban a tünetek más formát is ölthetnek, különösen a nők esetében – akik sokszor nem is gyanakodnak stroke-ra, akkor sem, amikor pedig kellene.

Sokszor csak általános gyengeség,kimerültség, illetve eszméletvesztés miatt fordulnak orvoshoz – ezek a tünetek pedig még a neurológusok számára sem mindig egyértelműek.

A helyzetet az is nehezíti, hogy a közhiedelem szerint a nőket sokkal kevésbé fenyegeti a stroke és a szívbetegség, mint a férfiakat – pedig ez a kitétel már régen nem igaz! Még a kutatásokban is általában férfiak szerepelnek. Az tény, hogy az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód, az alkohol és a cigaretta növelik a stroke kockázatát – arról azonban kevesen beszélnek, hogy a szülés alatt és közvetlenül utána a nők esetében is megnő a kockázat, sőt, a menopauza után is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a hölgyek. A szokatlan tünetekre viszony nem figyelnek fel – épp ezért, aki megmagyarázhatatlan fáradtságot, kimerültséget tapasztal, minél hamarabb forduljon orvoshoz!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?