MEDICINA

Covid-19 cipőriadó: döbbenetes felismerésre jutottak a kutatók

A járvány miatt sokan extra óvatosak, ha ki kell menni a lakásból. Nem véletlen, ha nagy az aggodalom: vajon a vírust be lehet-e vinni a lakásba a cipő talpán? Mutatjuk, mit mond erről a tudomány...
  • Szerző:

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseket kis túlzással már mindenki álmából felébresztve is fújja: de ezeken túl teljesen jogosan merül fel a kérdés, vajon az utcáról, a cipőtalpon bekerülhet-e a kórokozó a lakásba? A Huffington Post magazin több szakértőt is megkérdezett a témában…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

„Bár már egyértelmű, hogy a koronavírus napokig életben maradhat a tárgyakon, arra még nincs bizonyíték, hogy a cipővel bevihetjük a lakásba” – nyilatkozta a magazinnak Carol Winner specialista. Azonban annak, hogy onnan az ember arcára, orrába kerüljön, igencsak kicsi az esélye. Ennek ellenére nem árt elővigyázatosnak lenni: az amerikai Nemzeti Egészségügyi és Humán Szolgáltató tanulmánya szerint a vírus ugyanis igen sokáig életképes különféle felületeken.

Fotó: Pixabay

A kutatás során kiderült, hogy például kartonon 24 órán át, rozsdamentes acélon és műanyagon pedig akár három napig is életben marad a kórokozó. Így jogos a félelem, hogy a cipők fertőzésveszélyt jelentenek, főleg, ha forgalmas helyen (áruházak, piacok) viselte őket a tulajdonosuk. Mary E. Schmidt járványszakértő például azt mondta, hogy attól függően, milyen anyaga van a cipőtalpnak, a vírus akár öt napig is túlélhet rajta. Különösen a műanyag talpakra igaz ez, bár a szakértő hozzátette, további kutatásokra van szükség az ügyben.

Fotó: Pixabay

Az biztos, állítják a szakértők, hogy ugyan kicsi a fertőzés esélye cipőről, nem árt elővigyázatosságból legalább egy alkoholos fertőtlenítő kendővel áttörölni őket hazaérkezéskor. Sőt, a mosható lábbeliket érdemes kézzel, vagy gépben forró vízzel kimosni. Ha nem lehetséges, akkor marad az alkoholos fertőtlenítőszer, ami a szakértők szerint a leghatékonyabb módszer. Ha hirtelen nem megoldható a mosás, fertőtlenítés, érdemes azelőtt levenni a cipőt, hogy belépünk a lakásba, és utána egy külön helyen tárolni – például a bejárati ajtó mellett, az előszobában. A lényeg, hogy ne menjünk benne keresztül a lakáson.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?