Létrehozva: 2020.03.23.

Így mosd a ruháidat, hogy biztosan eltüntesd róluk a koronavírust!

A mostani járványos időkben természetes, hogy többet fertőtlenítünk, többet mosunk, mint általában. De vajon meddig marad életben a kórokozó a textileken, ruhákon, és hogyan kell kimosni őket, hogy biztosan ne maradjanak fertőzöttek?

Szerző Horváth Gabi

A kutatók egyelőre nem tudnak mindent arról, mennyi ideig marad fertőzőképes a koronavírus a ruháinkon. Arról azonban már vannak adatok, mennyi időt bír ki a vírus a különböző felületeken. Egyelőre annyit tudunk róla, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed, tehát a köhögés, tüsszentés útján nagyobb eséllyel kaphatjuk el. Egyes felületeken azonban a kórokozó órákig, sőt, akár napokig is fertőzőképes maradhat.

Fotó: Pixabay.com

A ruhákon például ott maradhatnak a tüsszentésből, köhögésből származó apró cseppek. Bár ezek egy idő után kiszáradnak, és ezzel a vírus is eltűnik, ez nem pár perc alatt történik meg. A természetes szálak esetében gyorsabb ez a száradási folyamat, de ettől még órákig, sőt, akár napokig is eltarthat – ezt egyelőre nem tudni pontosan.

A kutatók szerint a porózus anyagokban hamar kiszáradnak a vírust hordozó cseppecskék, míg a sima felületeket, mint a műbőrt egyszerűen lehet törölni. A poliészter viszont tovább megtarthatja a cseppeket, mint a lélegző, természetes anyagok – épp ezért nagyon fontos, hogy a sportruhákat különösen körültekintően mosd ki.

Fotó: Pixabay.com

Mivel a legtöbb kutatás azzal foglalkozik, hogy a több ember által is fogdosott felületeken meddig marad fertőzőképes a vírus, azt tudjuk, hogy egyes kórokozók a műanyagon és az acélon akár napokig is életben maradnak. A ruházat szempontjából ez azért fontos, mert a ruháinkon a textilen kívül ezekből az anyagokból készült cipzárak és gombok is vannak, ezeket ráadásul rendszeresen fogdossuk.

Ami a mosást illeti, ha nem járunk rendszeresen fertőzésveszélyes munkahelyre, a lehető legrosszabb ötlet a nyilvános mosodák használata. Ha erre kényszerülsz, akkor érdemes a többi embertől legalább 1-2 méter távolságot tartani, maszkot és gumikesztyűt viselni, és hazaérve alaposan kezet mosni, illetve a kint viselt ruháinkat is azonnal átmosni legalább kézzel. A mosógépben viszont – akár az otthoni, akár a mosodai gépről van szó – a jelenlegi tudásunk szerint elpusztulnak a vírusok.

Fotó: Pixabay.com

Ha lehet, legalább 60 fokon mosd a ruhákat, legalábbis azokat, amelyek nem mennek tönkre ezen a hőmérsékleten. A szárítógép forrósága is segít eltüntetni a vírusokat, és a vasalás is jót tehet. Az alapszabály: az adott ruhához ajánlott legmagasabb mosási hőmérsékletet válaszd. A kézi mosásnál is húzz gumikesztyűt, hogy minél magasabb hőmérsékleten mosd a ruhaneműket. Ami a mosószert illeti, a legjobb, ha van benne valamilyen fertőtlenítő vagy fehérítő, folteltávolító adalék, ezt általában nem bírják a kórokozók.

Ha lehet, most ne várd meg, amíg tele lesz a szennyesláda, amikor csak van rá lehetőséged, moss ki egy adag ruhát – különösen akkor, ha munkába kell járnod, vagy boltban voltál. Ha hazaérsz, azonnal vedd le a kint viseld ruhádat, és ha a kabátod otthon mosható, akkor minél gyakrabban mosd ki azt is. Már csak azért is, mert a kilincsek kinyitásához valószínűleg a könyöködet használod, és a könyökhajlatodba köhögsz. A mosószer mellé fertőtlenítő adalékot is tehetsz a mosógépbe. Ha nem tudod azonnal a mosógépbe rakni a ruhád, tartsd külön műanyag zacskóban. Ha valaki beteg a családban – akkor is, ha valószínűleg nem a koronavírust kapta el – mindig mosd külön a ruháit.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

origo.hu

Felesége nélkül utazott el a Házasság első látásra sztárja

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Pontokba szedtük, milyen lesz a kalauz nélküli MÁV – készülhetünk újdonságokra bőven

ripost.hu

„Soha többé nem akarlak látni” – durva balhé tört ki a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Soros György: Más országok belügyeibe való beavatkozás nehézségekkel jár, de a be nem avatkozás veszélyesebb lehet

origo.hu

Felismerhetetlenre csúfította magát Margot Robbie

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem fogsz hinni a szemednek, ez történt Victoria Beckham születésnapján - Videó

magyarnemzet.hu

Hajdú Péter kőkemény sallert osztott ki Havas Henriknek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Ez a négy kerti növény nagyon mérgező, vigyázz vele, hova ülteted őket

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben