OTTHONKA

Így mosd a ruháidat, hogy biztosan eltüntesd róluk a koronavírust!

A mostani járványos időkben természetes, hogy többet fertőtlenítünk, többet mosunk, mint általában. De vajon meddig marad életben a kórokozó a textileken, ruhákon, és hogyan kell kimosni őket, hogy biztosan ne maradjanak fertőzöttek?
címkék:

A kutatók egyelőre nem tudnak mindent arról, mennyi ideig marad fertőzőképes a koronavírus a ruháinkon. Arról azonban már vannak adatok, mennyi időt bír ki a vírus a különböző felületeken. Egyelőre annyit tudunk róla, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed, tehát a köhögés, tüsszentés útján nagyobb eséllyel kaphatjuk el. Egyes felületeken azonban a kórokozó órákig, sőt, akár napokig is fertőzőképes maradhat.

Mosás 02

Fotó: Pixabay.com

A ruhákon például ott maradhatnak a tüsszentésből, köhögésből származó apró cseppek. Bár ezek egy idő után kiszáradnak, és ezzel a vírus is eltűnik, ez nem pár perc alatt történik meg. A természetes szálak esetében gyorsabb ez a száradási folyamat, de ettől még órákig, sőt, akár napokig is eltarthat – ezt egyelőre nem tudni pontosan.

A kutatók szerint a porózus anyagokban hamar kiszáradnak a vírust hordozó cseppecskék, míg a sima felületeket, mint a műbőrt egyszerűen lehet törölni. A poliészter viszont tovább megtarthatja a cseppeket, mint a lélegző, természetes anyagok – épp ezért nagyon fontos, hogy a sportruhákat különösen körültekintően mosd ki.

Mosás 01

Fotó: Pixabay.com

Mivel a legtöbb kutatás azzal foglalkozik, hogy a több ember által is fogdosott felületeken meddig marad fertőzőképes a vírus, azt tudjuk, hogy egyes kórokozók a műanyagon és az acélon akár napokig is életben maradnak. A ruházat szempontjából ez azért fontos, mert a ruháinkon a textilen kívül ezekből az anyagokból készült cipzárak és gombok is vannak, ezeket ráadásul rendszeresen fogdossuk.

Ami a mosást illeti, ha nem járunk rendszeresen fertőzésveszélyes munkahelyre, a lehető legrosszabb ötlet a nyilvános mosodák használata. Ha erre kényszerülsz, akkor érdemes a többi embertől legalább 1-2 méter távolságot tartani, maszkot és gumikesztyűt viselni, és hazaérve alaposan kezet mosni, illetve a kint viselt ruháinkat is azonnal átmosni legalább kézzel. A mosógépben viszont – akár az otthoni, akár a mosodai gépről van szó – a jelenlegi tudásunk szerint elpusztulnak a vírusok.

Mosás 03

Fotó: Pixabay.com

Ha lehet, legalább 60 fokon mosd a ruhákat, legalábbis azokat, amelyek nem mennek tönkre ezen a hőmérsékleten. A szárítógép forrósága is segít eltüntetni a vírusokat, és a vasalás is jót tehet. Az alapszabály: az adott ruhához ajánlott legmagasabb mosási hőmérsékletet válaszd. A kézi mosásnál is húzz gumikesztyűt, hogy minél magasabb hőmérsékleten mosd a ruhaneműket. Ami a mosószert illeti, a legjobb, ha van benne valamilyen fertőtlenítő vagy fehérítő, folteltávolító adalék, ezt általában nem bírják a kórokozók.

Ha lehet, most ne várd meg, amíg tele lesz a szennyesláda, amikor csak van rá lehetőséged, moss ki egy adag ruhát – különösen akkor, ha munkába kell járnod, vagy boltban voltál. Ha hazaérsz, azonnal vedd le a kint viseld ruhádat, és ha a kabátod otthon mosható, akkor minél gyakrabban mosd ki azt is. Már csak azért is, mert a kilincsek kinyitásához valószínűleg a könyöködet használod, és a könyökhajlatodba köhögsz. A mosószer mellé fertőtlenítő adalékot is tehetsz a mosógépbe. Ha nem tudod azonnal a mosógépbe rakni a ruhád, tartsd külön műanyag zacskóban. Ha valaki beteg a családban – akkor is, ha valószínűleg nem a koronavírust kapta el – mindig mosd külön a ruháit.

címkék:
És ezeket olvastad már?