POLITIK

Mégis el lehet kapni háziállatoktól a koronavírust?

A Francia Orvostudományi Akadémia legfrissebb állásfoglalása szerint nem kizárható, hogy a háziállatok is hordozhatják a koronavírust. Az ezzel járó kockázattal is számolni kell.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A kérdés azután merült fel újra, hogy Hong Kongban elpusztult az egyik kutya, amelyik bizonyítottan fertőzött volt a koronavírussal. Ráadásul a korábbi SARS vírus, amelyiknek génszerkezete 80 százalékban hasonlít a koronavíruséra, állatok révén is terjedt.

A francia orvosi testület felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy kedvenceik potenciális vírushordozók lehetnek, így például ajánlatos a kézmosás a kutyák vagy macskák simogatása után is, mert ahogy fogalmaznak: „ a kockázat nem zárható ki”.

Egyértelmű bizonyíték ugyan még nem áll rendelkezésre arra, hogy a háziállatok átvihetik a vírust az emberekre, vagy megbetegedhetnek tőle, de ennek kockázata ki nem zárható, közölte a Francia Orvostudományi Akadémia.

A 2002-2003-as években pusztító SARS-járvány, amelyet egy genetikailag a koronavírushoz nagyon közeli vírus okozott, képes volt számos állatfajt megfertőzni, beleértve a mosómedvéket, macskákat és hörcsögöket – közölte a Francia Orvostudományi Akadémia.

Hong-Kongban két kutya, amelyeknek hongkongi tulajdonosát bizonyítottan megfertőzte a koronavírus, ugyancsak pozitív tesztet produkált, annak ellenére, hogy egyik állat sem mutatta a betegség jeleit.

Ennek ellenére az egyik kutya, egy pomerániai törpespicc, miután kiengedték a tizennégy napos karanténból, váratlanul, minden előzmény nélkül elpusztult.

A kutyát az elmúlt hónapban többször is megvizsgálták és a koronavírus tesztek során „gyenge pozitív” eredményt mutatott. Az utolsó teszt már negatív lett, ezért engedték ki a karanténból. Az állat ezután pusztult el váratlanul. Sokakat felháborított, hogy az állat gazdája nem engedélyezte a kutya felboncolását, így a halál pontos okát nem lehet majd megismerni.

Az akadémia megjegyezte, hogy eddig az esetig semmi nem utal arra, hogy a kutyák megfertőzhetik az embereket vagy más állatokat.

A Francia Orvostudományi Akadémia álláspontjával szemben a franciaországi Anses egészségügyi ügynökség és az Állategészségügyi Világszervezet valószínűtlennek tartja hogy háziállatok is hordozhatnák a koronavírust.

Az Akadémia ugyanakkor ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy nem árt az óvatosság, mert egyelőre se pro, se kontra nem állnak rendelkezésre cáfolhatatlan bizonyítékok. Az a bizonyos kézmosás viszont egészen biztosan nem árthat.

A SARS és az egyéb koronavírusok, eredetileg állatokban élnek

A koronavírusok a felszínükön lévő tüskék által létrehozott, napkoronára emlékeztető elektronmikroszkópos megjelenésük után kapták nevüket. Ezeket a tüskéket a vírus S-fehérjéje hozza létre, amely a sejt receptoraihoz kapcsolódva bejuttatja a vírust az emberi sejtbe.

Összesen hét koronavírus van, amely képes embereket is megfertőzni. Ebből négy relatív enyhe tünetekkel betegíti meg az ember. Három esetében súlyos. Az egyik a már említett SARS, a másik az úgynevezett MERS koronavírus és az új COVID 19-es koronavírus.

A koronavírusok a megfázástól kezdve egyéb súlyosabb betegségeket is okozhatnak, mint például a Közel-Keleti légzési szindróma (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS).

Az új koronavírus 80 százalékban hasonlít a SARS koronavírushoz, tehát tulajdonképpen egy rokon vírusa.

Részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS cibet macskákból, a MERS pedig a dromedárokból(tevékből) került át az emberekbe. Számos ismert koronavírus kering az állatokban, melyek még nem fertőztek meg embereket. Az első koronavírusokat az 1960-as években izolálták megfázásban szenvedő betegek orr üregéből.

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?