Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.25.

Mégis el lehet kapni háziállatoktól a koronavírust?

A Francia Orvostudományi Akadémia legfrissebb állásfoglalása szerint nem kizárható, hogy a háziállatok is hordozhatják a koronavírust. Az ezzel járó kockázattal is számolni kell.

A kérdés azután merült fel újra, hogy Hong Kongban elpusztult az egyik kutya, amelyik bizonyítottan fertőzött volt a koronavírussal. Ráadásul a korábbi SARS vírus, amelyiknek génszerkezete 80 százalékban hasonlít a koronavíruséra, állatok révén is terjedt.

A francia orvosi testület felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy kedvenceik potenciális vírushordozók lehetnek, így például ajánlatos a kézmosás a kutyák vagy macskák simogatása után is, mert ahogy fogalmaznak: „ a kockázat nem zárható ki”.

Egyértelmű bizonyíték ugyan még nem áll rendelkezésre arra, hogy a háziállatok átvihetik a vírust az emberekre, vagy megbetegedhetnek tőle, de ennek kockázata ki nem zárható, közölte a Francia Orvostudományi Akadémia.

A 2002-2003-as években pusztító SARS-járvány, amelyet egy genetikailag a koronavírushoz nagyon közeli vírus okozott, képes volt számos állatfajt megfertőzni, beleértve a mosómedvéket, macskákat és hörcsögöket – közölte a Francia Orvostudományi Akadémia.

Hong-Kongban két kutya, amelyeknek hongkongi tulajdonosát bizonyítottan megfertőzte a koronavírus, ugyancsak pozitív tesztet produkált, annak ellenére, hogy egyik állat sem mutatta a betegség jeleit.

Ennek ellenére az egyik kutya, egy pomerániai törpespicc, miután kiengedték a tizennégy napos karanténból, váratlanul, minden előzmény nélkül elpusztult.

A kutyát az elmúlt hónapban többször is megvizsgálták és a koronavírus tesztek során „gyenge pozitív” eredményt mutatott. Az utolsó teszt már negatív lett, ezért engedték ki a karanténból. Az állat ezután pusztult el váratlanul. Sokakat felháborított, hogy az állat gazdája nem engedélyezte a kutya felboncolását, így a halál pontos okát nem lehet majd megismerni.

Az akadémia megjegyezte, hogy eddig az esetig semmi nem utal arra, hogy a kutyák megfertőzhetik az embereket vagy más állatokat.

A Francia Orvostudományi Akadémia álláspontjával szemben a franciaországi Anses egészségügyi ügynökség és az Állategészségügyi Világszervezet valószínűtlennek tartja hogy háziállatok is hordozhatnák a koronavírust.

Az Akadémia ugyanakkor ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy nem árt az óvatosság, mert egyelőre se pro, se kontra nem állnak rendelkezésre cáfolhatatlan bizonyítékok. Az a bizonyos kézmosás viszont egészen biztosan nem árthat.

A SARS és az egyéb koronavírusok, eredetileg állatokban élnek A koronavírusok a felszínükön lévő tüskék által létrehozott, napkoronára emlékeztető elektronmikroszkópos megjelenésük után kapták nevüket. Ezeket a tüskéket a vírus S-fehérjéje hozza létre, amely a sejt receptoraihoz kapcsolódva bejuttatja a vírust az emberi sejtbe. Összesen hét koronavírus van, amely képes embereket is megfertőzni. Ebből négy relatív enyhe tünetekkel betegíti meg az ember. Három esetében súlyos. Az egyik a már említett SARS, a másik az úgynevezett MERS koronavírus és az új COVID 19-es koronavírus. A koronavírusok a megfázástól kezdve egyéb súlyosabb betegségeket is okozhatnak, mint például a Közel-Keleti légzési szindróma (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS). Az új koronavírus 80 százalékban hasonlít a SARS koronavírushoz, tehát tulajdonképpen egy rokon vírusa. Részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS cibet macskákból, a MERS pedig a dromedárokból(tevékből) került át az emberekbe. Számos ismert koronavírus kering az állatokban, melyek még nem fertőztek meg embereket. Az első koronavírusokat az 1960-as években izolálták megfázásban szenvedő betegek orr üregéből.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

hirtv.hu

Vezércikk - Orbán Viktor: Húsz éve minden európai választást megnyertünk + videó

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

magyarnemzet.hu

Zelenszkijt likvidálhatják? Medvegyev felfedte a Nyugat brutális tervét

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra