MEDICINA

Az orvosok szerint ez a cipő totál hazavágja a lábad nyáron

Ha nyár, akkor séta, és ha séta, akkor könnyű cipő. De vajon melyik az a cipő, amelyik még egy kutyasétáltatás alatt is képes tönkre tenni a lábadat? Nem, nem a flip-flop papucs, bár az is csúnya dolgokat tud művelni. De az ortopéd orvosok most felfedték, melyik a másik egészségtelen divatcikk.

A séta hasznos: növeli az állóképességedet, felfrissíti a testedet és a lelkedet, és ha sokat sétálsz, a napi mozgásról is könnyen gondoskodhatsz. Az viszont egyáltalán nem mindegy, miben rovod a kilométereket, akár a természetben, akár a városban gyalogolsz. Azt már eddig is tudtuk, hogy a lapos, vékony talpú flip-flop papucs hamar tönkre teheti a lábadat. Most azonban az orvosok azt is elárulták, melyik az a másik divatos nyári cipő, amelyikben nem tanácsos többet sétálni, mint amennyit a kertkapuig gyalogolsz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szandál 01

Fotó: Pixabay.com

Ez az ártalmas lábbeli nem más, mint a szandál. Persze vannak kifejezetten sportcélokra, gyalogláshoz, túrázáshoz gyártott, a lábboltozatot alátámasztó és a lábat kellőképpen fogó szandálok, de most nem róluk beszélünk, hanem a vékony pántos, olcsó darabokról, amelyekben csúszkál a láb, semmit nem tartanak, semmit nem fognak, ráadásul sokszor kényelmetlenek is. Ebből a szempontból szinte mindegy, hogy tűsarkú vagy lapos talpú szandálról van szó, a lényeg, hogy ezek a cipők semmi stabilitást nem adnak a lábadnak. A magas sarkúban ráadásul még a bokádat is könnyebb kificamítani, bár ez még a lapos talpú változatokban sem lehetetlen.

Szandál 02

Fotó: Pixabay.com

A szandálban a lúdtalp kialakulását is kockáztatod. Emellett a vékony pántok feltörhetik a lábadat, és nem véletlenül érzed azt egy hosszú szandálos nap után, hogy az egész talpad sajog. Ilyenkor ugyanis túlerőlteted az izmokat, amelyek fájdalommal válaszolnak. Még az sem ritka, hogy nem csak a talpad fájdul meg a hosszas, szandálos séta után, hanem a vádlid izmai vagy más lábizmaid is begörcsölnek. A lábat nem megfelelően támasztó, kényelmetlen cipőben pedig, ha tartósan viseled, akár bütyök, kalapácsujj, tartós sarokfájdalom, vagy akár idegbecsípődés is kialakulhat, ami szintén hosszan tartó fájdalommal jár.

De akkor mit érdemes felhúzni egy kényelmes sétához? A szakértők szerint egy jó szerkezetű sportcipőt, amelyet futáshoz vagy sétáláshoz ajánlanak, és amelyet kifejezetten az előre haladó mozgáshoz terveztek. Ezek a cipők védenek a láb talajhoz ütődése ellen, és a lábboltozatnak is támaszt adnak. A legjobbak azok a cipők, amelyek sarka kicsit vastagabb, mint a cipő eleje, ugyanis ezek még a sarok kényelmes, természetes emeléséről is gondoskodnak.

Cipő

Fotó: Pixabay.com

A lábboltozatot megemelő talprész nem végzi el a láb helyett a szükséges munkát, ehelyett inkább hozzászoktatja a talpat a helyes tartáshoz. A jó harántemelővel ellátott cipőkben a talp izmai a megfelelő mértékben edződnek, ennek pedig akár a teljes testtartásra is hatása lehet.

Az persze nem baj, ha néha-néha szandált veszel fel egy csinos ruhához, de ezt lehetőleg akkor tedd, amikor nem kell sokat gyalogolnod. Ha pedig a sportcipőnél nyitottabb, nyáriasabb lábbelit keresel a sétáidhoz, akkor válassz kifejezetten sportcélokra készült túraszandált, amelyben van harántemelő, és vastag, kényelmes pántjai feltörés nélkül, stabilan tartják a lábadat.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?