MEDICINA

Allergiás vagy? Ettől a reggeli italtól enyhülhetnek a tüneteid

Itt a tavasz, és az allergiásoknak ez sajnos a tüneteik megjelenését is jelenti. De van egy hétköznapi frissítő ital, ami segíthet. Vajon, mit érdemes ilyenkor kortyolgatnod allergia ellen?
címkék:

Az allergia számos kellemetlen tünetet okozhat. A legtöbben orrfolyással vagy orrdugulással, tüsszögéssel, szemviszketéssel, könnyezéssel, vagy köhögéssel küzdenek ilyenkor, de a légúti tünetekhez sokszor fáradtság, álmosság is társul. Az allergia ugyanis önmagában is terheli a szervezetet, így nem csoda, ha nyúzottnak érzed magad, amikor a szervezeted folyamatosan küzd az allergénekkel. Ha pedig antihisztamin-tartalmú gyógyszert veszel be a tünetek enyhítésére, annak is egyik gyakori mellékhatása az álmosság.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Allergia 01

A tavasz kellemetlenségeket is hozhat az allergiásoknak (Fotó: Pixabay.com)

Kávéval az allergia okozta fáradtság ellen

Az állandó fáradtságérzet azonban akár hosszú hónapokra is megnehezítheti az allergiával küzdők életét. Vajon mi lehet rá a megoldás? A gyógyszer olyannyira kézenfekvő, hogy talán éppen ezért nem gondoltunk rá: a kávé. Egyes kutatások szerint a koffein nem csak a fáradtságnak jó ellenszere, hanem az allergia következtében fellépő orrdugulást és a gyulladást is enyhíti. Mivel ezek a légúti tünetek maguk is fáradtságérzéshez vezetnek, a koffein nem csak frissítő hatásával űzi el a ködös agy tüneteit, hanem a gyulladások csökkentése folytán is hat.

Az antihisztamin mellékhatásaitól is véd

Ráadásul a kávé és az allergia elleni gyógyszerek együttes alkalmazását nem tiltja semmi, tehát az antihisztamin okozta álmosság ellen is segíthet a reggeli vagy déli kávéd. Az allergia tüneteinek enyhítésére nagyon sokféle gyógyszer létezik, és egyénenként változik, hogy az egyes készítmények kinél milyen mellékhatásokat váltanak ki. Épp ezért, ha az egyik nem válik be, nincs ok az aggodalomra. Az orvosoddal konzultálva meg lehet találni azt az antihisztamint, amelyik egyáltalán nem, vagy csak kevéssé álmosít el. Ezt az enyhe mellékhatást pedig a kávé is segít megszüntetni, így az allergia szezonjában is a megszokott módon élheted a mindennapi életedet.

Allergia 02

A kávé nem csak az allergia okozta fáradtságot enyhítheti, hanem a gyógyszer mellékhatásait is
(Fotó: Pixabay.com)

Hány csészényire van szükséged?

És vajon mennyi kávéra van szükséged az allergia elleni optimális hatás eléréséhez? Az attól függ, mennyire vagy érzékeny a koffeinre. Az emberek koffein-érzékenysége ugyanis eltérő, van, akinek már nagyon kevés is elegendő, másoknak viszont – különösen azoknak, akik rendszeresen erős kávét isznak – többre van szükségük, hogy felébredjenek. A kutatók szerint viszont egy csésze reggeli, erős kávé a legtöbb ember számára tökéletesen elég. Napi egy-két csésze kávé pedig a legtöbb egészséges ember számára biztonsággal fogyasztható.

Allergia 03

A kedvenc frissítő italunk tele van antioxidánsokkal (Fotó: Pixabay.com)

Az allergia mellett más betegségektől is védhet

A kávéban ráadásul sok antioxidáns hatású vegyület is van, és olyan tápanyagokat is tartalmazhat, mint a B5-vitamin és a mangán. Épp ezért korábbi, rossz hírével szemben ma már sokan kifejezetten egészséges italnak tartják. Már csak azért is, mert antioxidáns-tartalma, ahogy már korábban is említettük, hatékony gyulladáscsökkentő. Ez pedig megint alkalmassá teszi arra, hogy az allergia gyulladással járó folyamatait enyhítse. De nem csak erre jó: a kutatók vizsgálatai szerint az idős kori demencia és egyes daganatos betegségek megelőzésében is lehet szerepe a kávénak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?