Létrehozva: 2021.12.28.

Kutyád vagy macskád van? Ez az emberi alaptulajdonság határozza meg választásodat

Kutyások és macskások között néha fellobban a parázs vita, melyik háziállat ragaszkodóbb vagy kezesebb. Szakértők szerint rengeteget elárul a személyiségünkről, hogy melyik kedvencet szeretjük jobban…

Egy dolog még a szakértők szerint is közös a gazdikban: kutyások és macskások egyformán szeretik, gondozzák és dédelgetik a kedvencüket. Míg mindenkinek megvannak az indokai, miért az egyik vagy másik háziállatot részesíti előnyben, abba kevesen gondolnak bele, hogy nem véletlenül választjuk őket. A Texasi Egyetem kutatást végzett a témában, és kiderült, hogy a választásunk okai a személyiségünkben keresendők, és kutyások és macskások között akadnak alapvető különbségek.

Kutyások és macskások között akad néhány különbség a személyiségvonásaik terén. Fotó: Pixabay.com

A felmérés során az egyetem kutatói arra kérték a résztvevőket, hogy válasszák ki, kutyásnak vagy macskásnak tartják-e magukat. Ezután egy összetett személyiségtesztet végeztettek velük, és kiderült, hogy a kutyákat kedvelők 11 százalékkal felelősségteljesebbek, mint a macskások. Vagyis sokkal fegyelmezettebbek, jobban odafigyelnek arra, hogy elvégezzék a kötelezettségeiket, és gyakran terveznek előre. Az is kiderült, hogy a kutyások 15 százalékkal extrovertáltabbak, több az energiájuk, hamarabb lelkesednek és pozitívan állnak a mindennapokhoz. Emellett könnyen kommunikálnak idegenekkel, hajlamosabbak kompromisszumokra és megbízhatóak.

Sokkal többen szeretik a kutyákat, mint a macskákat. Fotó: Pixabay.com

Azok, akik inkább a macskára szavaznak mint háziállatra, a felmérés szerint sokkal inkább rendelkeznek művészi hajlamokkal, általában kíváncsiak arra, hogy mi miért történik körülöttük, és szeretik felrúgni a szabályokat, nyitottabbak a változásokra, nem a megszokásaik rabjai. Emellett azonban könnyen idegesek és stresszesek lesznek, és hajlamosak túlaggódni a dolgokat.

Lazábbak a macskatulajdonosok. Fotó: Pixabay.com

A kutatók azt is közölték, hogy a felmérésben résztvevők közül mindössze 12 százalék mondta azt, hogy kimondottan macskás személyiség lenne. A kutyások 46 százalékot tettek ki, azok pedig, akik mindkét háziállatot imádják, 27 százalékot (15 százalék pedig egyik kedvencet sem szereti). Ám a kutatást vezető pszichológus-professzor, Sam Gosling hozzátette, hogy kutyások és macskások között valójában nagyon kevés a különbség. Az biztos, hogy mindkét házi kedvenc tartása mellett vannak érvek és ellenérvek, és mindenkinek tisztában kell lennie ezekkel, mielőtt örökbe fogad egy új családtagot.

Jócskán akadnak, akik mindkét kedvencet egyformán szeretik. Fotó: Pixabay.com

A kutyák hűségesek és feltétel nélküli szeretetük legendás, és szükségük van a gazdájuk figyelmére, szeretetére. Ám ahhoz, hogy harmonikus legyen a kutya-gazda kapcsolat, elengedhetetlen a megfelelő tréning, a tanítás és a rendszeres mozgás, séta, és vannak olyan kutyafajták, amik alaposan feladják a leckét a gazdinak. Ezzel szemben a macskákról azt tartják, hogy kevésbé gondozásigényesek, nincs szükségük rendszeres sétákra és fürdetésre, sőt, akár órákra is magukra lehet hagyni őket, hiszen kevésbé igénylik a gazdájuk társaságát. Azonban ez nem teljes mértékben igaz, a macskák is igénylik a szeretetet, gondoskodást, és a benti tartásuk sok munkával jár, elég csak az alomtálcára és a lakásban terjengő szőrszálakra gondolni. Emellett náluk is alakulhatnak ki viselkedési zavarok: vannak, amelyek halálra rémülnek, ha vendégek jönnek, és akadnak, akik rongálnak a lakásban, ha nincs kielégítve a mozgásigényük. Szakértők szerint mindkét állattal harmonikus az együttélés, ha ismerjük az igényeiket, és megfelelően gondoskodunk róluk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

ripost.hu

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban