OTTHONKA

Macskagazdi vagy? Így tüntesd el a kellemetlen szagokat a lakásból

Kevés tisztább állat van a macskáknál; ám ez nem jelenti azt, hogy semmilyen szaggal nem jár a tartásuk. Szerencsére van megoldás a problémára, mutatjuk!
címkék:
  • Szerző:

Aki látott már macskát, fel se merül benne, hogy bármilyen kellemetlen szaggal járna a tartásuk, hiszen folyton tisztogatják magukat. A bundájukkal nincs is probléma, alig szorulnak ápolásra; de a macskaszag nem is onnan ered a lakásban. Aki tart macskát, tudja, hogy néha, főleg az alom körül, bizony előfordulhatnak olyan szagok, amit a legszeretőbb gazdi sem szívesen visel el. De nem is kell: a macskaszag tartósan elűzhető a lakásból néhány egyszerű praktikával.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A fő bűnös az alomtálca

Minden macskatartó tudja, hogy a legnagyobb probléma itt van a szagokkal, ennek az okait felesleges részletezni. Azon túl, hogy naponta legalább egyszer, ideális esetben kétszer takarítod, még sok mindent tehetsz, hogy ne legyenek kellemetlen szagok. A legjobb a zárt cicavécé, aminek szagszűrő filtere is van. Némely gazdi nem szeretne ilyet, előfordulhat, hogy a macska nem fogadja el, de nyitott tálcánál sem kell beletörődni a szagokba: minden alomcserénél szórj 2-3 evőkanál szódabikarbónát az alomra. Ez semlegesíti a szagokat, és a macskáknak sem árt. Ha a macskád elviseli, használhatsz illatosított almot is, és fontos, hogy ne feledkezz meg a tálca legalább heti egyszeri, fertőtlenítőszeres átmosásáról sem.

Brutális bűzt hagy a jelölgetés

via GIPHY

Néha, különösképpen a kandúr macskák, apró vizeletspricceléssel jelölik meg a területüket, akár a lakáson belül. Az időben elvégzett ivartalanítás a legtöbb esetben segít ezen. De ha a cicád hirtelen jelölgetni kezd a lakásban, az jelezhet betegségeket is, például húgyúti fertőzést; érdemes állatorvoshoz vinni a kedvencedet. Ha nincs egészségi probléma, sokszor a stressz is kiválthatja a jelölgetést; ekkor tegyél meg mindent, hogy a macska biztonságérzete minél előbb visszatérjen. Ezt elérheted feromonos párologtatókkal, és azzal, hogy alaposan átgondolod, milyen változás válthatta ki a cicádnál az idegességet. Azokat a bútorokat, amiket megjelölt a cica, alaposan mosd át ecetes vízzel, ez eltünteti a szagot. Ha nem válik be, speciális semlegesítő permetre lesz szükséged, amit az állateledel-boltok többségében árulnak.

Csak nekik ínycsiklandó az etetőtál

via GIPHY

Kevesen gondolnak arra, hogy a cicák tálkája felől is áradhatnak kellemetlen illatok; pedig nagyon sokszor onnan ered a macskaszag. A nedves eledeleknek erős aromája van; ha nem eszi meg mindet a cica, azonnal dobd ki, a felbontott konzerveket pedig hűtőben tárold. Egy enyhe jellegzetes szaga a száraztápoknak is van; ha állandóan a macska előtt van az eledel, akkor célszerű nem a legintenzívebb illatú, például halas tápot kint hagyni neki.

Alattomosan áramló szagok

via GIPHY

Van, hogy nem lehet egyértelműen behatárolni, honnan jön a macskaszag – a válasz ilyenkor az, hogy mindenhonnan, ahol a bársonytalpú tartózkodni szokott. Például az alom rátapad a macska szőrére, aki széthordja azt a lakásban, ezzel kellemetlen szagot hagyva maga után. Érdemes szőnyeget tenni az alomtálca alá, hogy ezt megelőzd. Bár a macskák roppant tiszta állatok, ez nem jelenti azt, hogy a fekhelyük is az: ha hosszú ideig használják, egy idő után bizony szaga lesz, érdemes rendszeresen mosni. Ahogy azokat a helyeket is érdemes sűrűn tisztítani a lakásban, ahova a cica rendszeresen odadörgölőzik, főleg, ha kijárós is, és sárosan bemegy a házba. Ha nyakörvet visel a kedvenced, időnként vedd le róla, és most le; egy idő után ugyanis koszos, büdös lesz.

Néha maga a macska bűzlik

via GIPHY

A cicáknak alapvetően egy enyhe szőrmeillatot leszámítva semmilyen szaguk nincs; tehát, ha a kiskedvenced felől gyanús illatokat érzel, akkor valami nem stimmel. A leggyakoribb ok, hogy baleset történt az alomtálca használatakor, és beszennyeződött a bundája. Nedves kendővel érdemes letörölgetni; ha durvább a helyzet, irány zuhany, amennyiben hozzászoktattad a fürdéshez a kiskedvencedet. Ha a macska szája szagos, akkor valamilyen fogbetegsége lehet, minden esetben vidd állatorvoshoz. Idősebb, beteg cicák nem mindig tudják magukat megfelelően tisztogatni; ilyenkor nem csupán csúnya lehet a bundájuk, de szagos is. Segíts neki, fürdesd meg néha, és fésülgesd rendszeresen.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?