ÉLETMÓDI

Kiderült: hízlal a paleo táplálkozás! És még veszélyes is! Ezt mondják a szakértők

Megdöbbentő eredményre jutottak a szakértők egy kutatás során...
  • Szerző: FÁB

Az egyik legdivatosabb fogyókúrás irányzat napjainkban a paleo, amit ráadásul egészen idáig egészségesnek is tartottunk. Csakhogy egy szakértő most komolyan figyelmeztetett arra, hogy a két elképzelés közül egyik sem igaz. Sőt!

A paleo alapelvei tényleg nagyon hatásosnak tűnnek, hiszen  cél az, hogy minél inkább visszatérjünk a hagyományos, mondhatni, hogy ősemberek által fogyasztott alapanyagokhoz. Iktassuk ki az étrendünkből az összes olyan ételt, mely finomított szénhidrátot, lisztet, tartósítószert tartalmaz, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és a sót. A diéta tehát egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrendet jelent húsokkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, tojással, magvakkal többek közt.

Csakhogy egy új tanulmány szerint komoly súlygyarapodást tud okozni ez a diéta, és ártalmas is lehet az egészségre. A kutatók szerint különösen azokra veszélyes, akik már túlsúlyosak, és mozgásszegény életet élnek. Szintén veszélyeztetett csoportba tartoznak a cukorbetegség határán álló paleo-diétázók.

A kutatók egy kísérletet hajtottak végre. A kísérlet során két csoportra osztottak egereket. Az egyik csoportot normál étrenddel etették, a másikat pedig 60%-os zsírtartalmú diétára fogták, mely a paleo étrendnek volt megfeleltethető, szénhidrát-bevételüket pedig csökkentették. 8 hét elteltével a paleo csoport glükóz intoleranciája romlott, súlyuk gyarapodott, inzulinszintjük emelkedett.

A kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, hogy a paleo étrend kimondottan veszélyes is lehet. Tény, hogy a zsír jót tesz a szervezetnek, sok tápanyag és vitamin például kizárólag zsírban tud oldódni. A túlzott szénhidrátbevitel valóban nem egészséges. Ugyanakkor a kísérleti paleo-csoport súlya 15%-kal emelkedett, testzsírszázalékuk pedig jelentősen megnőtt. Ez pedig a szakértők szerint kimondottan veszélyes egy eleve túlsúlyos ember esetében, növeli a vérnyomást, ízületi fájdalmakat okoz, növeli a depresszió és szorongás esélyét, kikezdi a csontokat.

A kutatók szerint a leginkább ideális étrend a túlsúlyos és a cukorbetegség küszöbén álló páciensek számára a mediterrán étrend. Ez alacsony szénhidrátbevitelt jelent, kerülve a finomított cukrot, ugyanakkor bőségesen szerepel benne hal, olívaolaj, hüvelyesek és fehérje.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?