ÉLETMÓDI

Itt a bizonyíték, hogy veszélyes is lehet a kézfertőtlenítő

Fontos, hogy odafigyelj a kézfertőtlenítő helyes használatára, sérüléseket okozhat.

Covid 19 terjedésének megakadályozására az egyik legfontosabb feladatunk, hogy tisztán tartsuk a keünket. Erre számtalan esetben és helyen felhívták már a figyelmünket. Érthető az is, hogy nem áll rendelkezésre lépten nyomon a víz és a szappan, ezért is helyeztek el iskolákban, munkahelyeken és bevásárlóközpontokban is kézfertőtlenítőket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: shutterstock

Franciaországban azonban számtalan esetet dokumentáltak, ahol az alkoholos fertőtlenítőszer használatának következménye, sérüléseket okozott, főleg azoknál a gyerekeknél, akik véletlenül beledörzsölték a szert a szemükbe. A kézfertőtlenítők olyan etanolkoncentrátumot tartalmaznak, amely elpusztítja a szaruhártya sejtjeit, írta a CNN.

A járvány kezdete óta a gyermekek között hétszeres azok száma, akiknek a kézfertőtlenítők helytelen használata miatt a szemükbe került a veszélyes anyag- derült ki a Francia Méregvédelmi Központ adataiból.

16-an kerültek egy párizsi gyermek szemészeti kórházba, ezek közül két esetben műtétre is szükség volt, olyan súlyos sérülést okozott a kézfertőtlenítő szemmel való érintkezése. 4 évesnél fiatalabb gyermekekel történtek az esetek. Ennek okát kivázsgálva, a francia kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a veszélyforrás ott lehet, hogy az adagolók általában egy méter magasságban vannak kitéve, mely a felnőttek részére derék, a kisgyerekeknél viszont szemmagasságban van.

Orvosok a következő lépések megtételére hívták fel a figyelmet:

  1. Kézfertőtlenítő helyett az elsődleges kézmosás szappannal és vízzel történjen
  2. A gyermekeket figyelmesen meg kell tanítani a kézfertőtlenítők helyes használatára
  3. Üzletekben iskolákban és gyermekintézményekben lehetőség szerint alacsonyabban -azaz arc szintje alatt- legyenek külön géladagolók
  4. Helyezzenek el figyelmeztető táblákat az adagolók mellet

Fotó: shutterstock

A szülőknek arról is gondoskodniuk kell, hogy a gyermek szemét a lehető leggyorsabban vizsgálják meg, egészségügyi szakemberek, orvosok, ha az alkoholos fertőtlenítőszer a szemükbe került. A gyors diagnózis csökkentehi a sérülés veszélyét, esetlegesen a hosszú távú következményeket – hívta fel a figyelmet Dr. Kathryn Colby, a New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Karának szemészeti tanszékéről. Valamint az is megjegyezte: „Veszélyhezetben, bármilyen tiszta folyadék alkalmas a szem kiöblítésére”.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?