MEDICINA

Így véd a rák ellen, együnk több tökmagot!

A tökmag az egyik legegészségesebb őszi rágcsálnivaló. Kis mennyiségben is jelentős forrása az egészséges zsíroknak, magnéziumnak, és cinknek. Olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni a rákos sejtek terjedését.

1. Fontos tápanyagforrás

Rostok, fehérje, zsírt és K-vitamin is található benne. Rendkívül magas az antioxidáns és telítetlen zsírsav tartalma is.


Fotó: 123 RF

2. Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

Gyomor,- emlő-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák megbetegedések kockázatának csökkentésére is képes ez az apró mag. A belőle sajtolt olaj rendkívül fontos gyógyszer, a prosztatarák gyógyítására is használják.

3. Erősíti a szívet

Antioxidáns, magnézium, cink és zsírsavtartalmának köszönhetően, megőrzi a szív egészségét.

4. Csökkenti a vércukorszintet

A sütőtök, a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkenti a vércukorszintet. Ezt főleg magas magnéziumtartalmának köszönheti ez a zöldség.

5. Rostokban gazdag

A sütőtök magjai nagyszerű rost forrást jelentenek. Ez elősegítheti a jó emésztést, és csökkenti a szívbetegségek valamint a 2. típusú cukorbetegség és elhízás kockázatát

6. Segít a jó alvásban

Ha gondunk van az alvással, érdemes néhány tökmagot alvás előtt elfogyasztani. Természetes forrása a triptofán nevű aminosavaknak, amely segíti a pihenést. Magnézium tartalma sem elhanyagolható az alvás szempontjából.