DIÉTA

Óriási fordulat a diéta-szemléletben: kiderült, hogy ez az oka az elhízásnak

Mindenféle diéta elérhető már, ha fogyni szeretnél, és a legtöbbnek az az alapja, hogy számûzd a cukrot és a szénhidrátokat. Most azonban egy kutatócsoport utánajárt, mi okozza a súlygyarapodást. Meg fogsz lepődni...
  • Szerző: Ripost

A hízásért mindenki a cukrot és a szénhidrátot tartja a főbűnösnek, diéták tucatjai alapulnak ezek csökkentésén, vagy drasztikus kivonásán az étrendből. De mi van akkor, ha nem is ezek felelnek a pluszkilókért? Egy legújabb kutatás ugyanis kiderítette, hogy egyáltalán nem ezek az összetevők hizlalnak legjobban!

Arra jöttek rá az Aberdeen-i Egyetem kutatói, hogy kizárólag a zsír tehet a súlygyarapodásról, a szénhidrátnak és a cukornak nem sok szerepe van benne. Egereken végeztek kísérleteket, hogy kiderítsék az elhízás okait: a rágcsálóknak harmincféle diéta szerint adták az ennivalót három hónapon keresztül, miközben több mint százezer mérést végeztek a testsúlyuk változásáról. És kiderült, hogy egyedül a zsíros diéta hizlalta őket.

A kutatók MRI vizsgálatokkal azt is megállapították, hogy a zsírdiéta hatással volt az egerek agyának jutalmazó központjára, vagyis egyre több zsírt akartak enni. Ezzel szemben amikor szénhidrát-diétán voltak, és az étrendjük harminc százaléka cukor volt, nem volt jelentős súlynövekedés. És bár embereknél még soha nem teszteltek ilyesmit, valószínűnek tartják, hogy nálunk sem működik ez másként.

És hogy milyen ételekben található nagy mennyiségben zsír? Például a süteményekben, fánkokban és kekszekben transzzsír található, a vörös húsokban telített zsírok, míg az olajos magvakban telítetlen zsírok. Egészségügyi szervezetek javaslata szerint a férfiak számára ajánlott napi zsírmennyiség 30 gramm, nők esetében ez az érték 20 gramm.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?