ÉLETMÓDI

Így menekülhetsz könnyen, ha valaki túl sokat beszél

Eleged van, hogy be nem áll a szája? Íme a trükk.

Biztos, hogy neked is volt már a környezetedben olyan ember, akitől azért másztál a falra, mert egyszerűen nem volt képes szinte egy másodpercre sem elhallgatni. Ismerős az érzés, ahogyan csak mondja és mondja, közben pedig neked már csak zsong a fejed? A legkellemetlenebb az egészben az, hogy ilyenkor úgy érezni, nincs menekvés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Pedig van! Mutatjuk, mit tegyél, hogy kijuss a helyzetből.

Az első lépés: hallgass udvariasan

Tudjuk, úgy tűnik, mintha ez éppen ellentmondana a menekülésnek. De valójában sok ember azért kezd még saját szándékánál is többet beszélni, mert sürgetve érzi magát, vagy mert azt gondolja, hogy a másik nem figyel rá. Ha megnyugszik attól, hogy hallod és meghallod, amit mond, akkor javul az esélyed, hogy kevésbé lesz bőbeszédű és csapongó.

Második lépés: kérdezz

Neked is feltűnt, hogy számtalanszor azért válik nagyon hosszúvá egy monológ, mert összevissza csapong, aki elmeséli? Talán ő maga észre sem veszi, mennyire eltért már a tárgytól. Segíts neki, na és persze főleg magadnak, hogy visszataláljon az eredeti témához, ezzel pedig hamarabb végére érjen a sztorinak.

Menekülőút: határozott kérés

Ha elővigyázatosságod ellenére sem akar abbamaradni a csacsogás, akkor ideje kissé a sarkadra állnod. Udvariasan kérdezd meg, nem bánja-e, ha félbeszakítod. Persze ez csupán költői kérdés, egyszerűen jelezd, hogy neked már dolgod van és menned kell.

Fordítsd a dolgokon

Alapvetően kedveled a másikat, és nem szeretnél kellemetlenséget, egyszerűen csak azért állítottad őt le, mert már soknak érezted a témát? Akkor azt követően, hogy megkérdezted, félbeszakíthatod-e, távozás helyett vess fel egy másik témát vagy éppen történetet, melyet viszont te mesélnél el szívesen, és ami vagy az ő sztorijáról jutott eszedbe, vagy fontosnak tartod valamiért elmondani. Meglátod, szép gördülékenyen fog haladni tovább a beszélgetés.

Végső megoldások

Térjünk vissza mégis ahhoz az esethez, hogy egyszerűen már eleged van. Mondd el neki, hogy sajnos dolgod van és menned kell. Ne magyarázkodj, ne merülj el abban, hogy a részleteket az orrára kötöd. Kedvesen, de udvariasan egyszerűen csak kérj elnézést és mondd, hogy sajnos indulnod kell. Ajánlj fel egy másik időpontot a téma folytatására, ha számít neked az illető. Ha eszed ágában nincs újra találkozni, sőt még fel is bosszantott a figyelmetlensége, akár el is mondhatod neki ezt az érzést. De a legjobban mégis akkor jársz, ha egyszerűen csak közlöd, hogy sajnos menned kell, és valóban távozol is a helyszínről. Lehetőleg egy csendes helyre, ahol minimum néhány percig senki nem zavar.

És ezeket olvastad már?