FAZÉK

Dagad a botrány: Borzalom, mit művelt a gulyáslevessel az amerikai nő…

Egészen furcsa ételt főzött egy amerikai háziasszony. Szarvacska tésztát, sajtot, ketchupot tett bele és azt állította, hogy ez a gulyásleves.
 • Szerző: D.K.

Soha ilyen csúfság még nem esett a gulyáslevessel! Pedig ez a fogás annyira egyértelmű, annyira összetéveszthetetlen, hogy még a világ legeldugottabb csücskében is mindenki úgy ismeri, ahogy mi.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az igazi klasszikus gulyásleves bográcsban készül. Fotó: 123RF

Egy kis sajt, egy kis ketchup, hadd szóljon?

Bár tájegységenként lehetnek eltérések a gulyás készítését illetően, az alap mindenhol ugyanaz. Szalonnás-hagymás-paprikás alapon készült marhapörkölt, fölengedve levesnek, krumplival, zöldséggel, csipetkével.

Sűrű hagymás-szalonnás-paprikás alapon készült marhapörkölt krumplival és zöldségekkel: ez gulyás! Fotó: Shutterstock

A gulyásbotrány kirobbantója, Valentina nagyvonalúan legyintett a szinte kőbe vésett receptúrára. Nagyon durván megreformálta a magyar ételt: például sajtot és ketchup-ot rakott bele, hogy egyebekről ne is beszéljünk… Mivel Valentina családja a szomszédos Ukrajnából emigrált Amerikába, azt gondolhatnánk, hogy valamennyi információja eredendően van a magyar konyháról. Sajnos nincs neki, ezzel együtt érezhette, hogy valami nem oké. Bejegyzésében ugyanis megemlítette: ez nem a klasszikus verzió. Ételét házias marhagulyásként aposztrofálta. Pfff…

Óriási a kontraszt! Ez az étel sok minden, de , nem gulyásleves! Fotó: Facebook

Kitört a népharag

Csakhogy az „házias” és „marhagulyás” szavak használata inkább csak rátett egy lapáttal arra az alapvető ellentmondásra, hogy amit a képen látunk, az nem gulyás. Ráadásul a fotót nagyon gyorsan megtalálták a magyarok, akik köpni-nyelni nem tudtak Valentina gulyása láttán. Többen eleve kikérték maguknak a gulyás szó használatát. „Ez pedig itt egy Ferrari!”- üzente egy magyar felhasználó, aki kommentjéhez egy Trabantot csatolt. „Ezt a receptet csak azoknak tudod eladni, akik soha életükben nem hallottak még a gulyásról. Ennek a kajának ugyanis semmi köze hozzá!” – tette még hozzá a biztonság kedvéért. „Magyar vagyok, és biztosan állítom, hogy a képen látható étel nem gulyás!” – üzente egy hölgy, vélhetően itthonról. Egy amerikai férfi, bizonyos Jamie Wolf is erősen kételkedett: „Akárhogy is nézem, ez nem gulyás!” László néven egy magyar felhasználó így értékelt: „Ez bizony sajtos tészta, marhahússal.” Egy másik vélemény szerint valójában egy halovány bolognai látható a képen. Valaki azt kérte Valentinától, mielőtt legközelebb nekiáll főzni, kicsit olvasson utána a receptnek. Egy pikírt humorú magyar hozzászóló szerint egész biztosan sushi van a fotón. „Mi a búbánat ez? Hogy nem gulyás, az biztos!” – vélekedett egy másik illető. Egy Elvin nevű férfi szerint akármilyen guszta is a képen látható étel, az bizony nem gulyás. „Könyörgöm, ne tegyél ilyen tésztát a gulyásba, mert nem való bele. Készíts csipetkét!” – javasolta egy magyar nő angolul, és kommentjében pontosan le is írta, hogy a csipetke mit jelent. „Ez nem gulyás, hanem valami, amit az ember felöklendezik, ha rossz a gyomra”- fogalmazott még ennél is sarkosabban egy magyar férfi. „Ez ugye egy rossz vicc? Ez a kaja jobban hasonlít egy áfonyás muffinra, mint egy gulyásra!„ Végestelen végig sorolhatnánk a felháborodást kifejező kommenteket, hiszen több százan reagáltak a bejegyzésre. De essék szó inkább a gulyás-sztori másik oldaláról.

A másik tábor éljenez

Akármilyen hihetetlen, a bejegyzés olyanokhoz is eljutott, akik egyenesen imádták a receptet. „Elkészítettem a napokban, fantasztikusan finom lett” – lelkendezett Alex. Barbara hálásan megköszönte a receptet, és azt írta, hogy az egész családja őt ünnepelte, amikor a marhagulyást főzte vacsorára. „Nagyon jól néz ki, biztosan elkészítem én is” – üzente Jessica. A legbizarrabb dicséret így szólt: „Imádom, mert nagyon egészséges.” Nos, kinek a pap, kinek a papné… A magunk részéről szeretnénk leszögezni, hogy amit Valentina főzött, az nem gulyás. Receptjét viszont megmutatjuk, így olvasóink is eldönthetik, lehet-e gulyásnak nevezni ezt az ételt.

Valentina gulyásszörnye

Fotó: Facebook

 • HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. szarvacska tészta
  • 80 dkg darált marhahús
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 1 zöld színű kaliforniai paprika, apróra vágva
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 paradicsom, felkockázva
  • 2 babérlevél
  • 3 ek ketchup
  • 1 ek worcestershire szósz
  • 2 db konzerves paradicsompüré
  • 2 tk olasz fűszerkeverék
  • 1 ek só
  • ¼ tk őrölt bors
  • 20 dkg reszelt sajt (mexikói négysajt, de mozzarella és cheddar is jó)

ÍGY KÉSZÜL

1. A tésztát főzzük ki, csöpögtessük le, tegyük félre.

2. Kevés olajon pirítsuk le a darált marhahúst, keverjük hozzá a felkockázott hagymát és paprikát. Hagyjuk, hogy a zöldségek összezuhanjanak, majd adjuk az alaphoz a zúzott fokhagymát. Ha már érezni a fokhagyma illatát, jöhet a következő lépés.

3. Mehet a serpenyőbe a felvágott paradicsom, a babérlevél, a ketchup, a worcestershire szósz, illetve a paradicsompüré.

4. Ízesítsük a gulyást olasz fűszerekkel, sóval, borssal. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk kb. 8 percig rotyogni.

5. Ha megpuhult a hús, keverjük hozzá az előre kifőzött tésztát, illetve a reszelt sajtot.

6. Tálaláskor apróra vágott újhagymával, friss zöldfűszerekkel bolondíthatjuk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?