tóth gabi
Itt a nyár, a kerti partik és grillezések ideje. Gondoltál már arra, hogy pizzát nemcsak sütõben süthetsz, hanem grillezhetsz is? Grillhúsok mellé kenyér helyett is kiváló.
A grillen sütött pizza egyetlen titka, hogy mindkét oldalát át kell sütögetned a pizzatésztának. Ha már majdnem megsült, rakj rá mozzarellát, paradicsomot, bazsalikomot, és mennyei ebédet készíthetsz. Ha teheted, használj elektromos sütőt az elkészítéséhez. Faszenes grillen hamar megég, kicsit több odafigyelést igényel, de megéri a fáradságot.
Hozzávalók:
1. Gyúrd össze a hozzávalókat! Az állagán érezni fogod, amikor jól összeáll. 1 órára tedd félre, hogy megkeljen.
2. Közben készítsd elő a grillt! Elektromos grillnél könnyű dolgod van, faszenes grillnél ügyelj a szén elrendezésére. A szenet a grillsütő 3/4 részén rendezd el, és maradjon egy negyednyi fűtetlen részed is a grillsütőben. Hagyd, hogy a rács 5 percig melegedjen!
3. Miközben a szén izzik, nyújtsd ki a pizzatésztát az előre belisztezett nyújtódeszkán.
A megkelt tésztát tehát szedd szét kisebb cipókra és egyenként nyújtsd ki őket ovális vagy kör alakú formákra. Akkorák legyenek, hogy kényelmesen elférjenek majd a rácson.
4. A pizzatészták felületét olajozd be és szórd meg sóval vagy fokhagymás sóval.
5. A kész tésztát helyezd a rácsra az olajozott felével lefelé.
Néhány másodpercen belül a tészta elkezd hólyagosodni. Ekkor olajozd be még egyszer a felületét, sózd meg! Egy villával szúrd meg a tésztát, hogy mindenhol egyenletesen sül-e. Süsd addig, amíg az alsó rész barnás színt nem kap - néhány apró, sötétbarna folttal.
6. Ha a tészta átsült, fordítsd meg a rácson és tedd rá a feltétet. Kend meg paradicsomszósszal. Dobj rá friss bazsalikomot és mozzarellát. Citrommal és mentával is megbolondíthatod. Amíg a másik fele megsül, a sajt ráolvad, kész a grillen készült pizzád.
7. Ha olyan feltétet teszel a tésztára, aminek át kell sülnie - friss paradicsom, mozzarella, padlizsán, articsóka - takard le (akár egy másik pizzaszelettel), hogy gyorsabban átsüljön és a tésztát húzd át a grill hidegebb felére, ahol nincsen szén.
8. Miután átsült a feltét, húzd át a pizzát még egyszer a grill melegebb felére, és kb. fél percig hagyd sülni a rácson. Egy lapáttal emeld le és szórd meg friss fűszerekkel - bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel.