Magyar Péter ámokfutása büdös szavazóktól, nők, nyugdíjasok folyamatos gyalázásáig

POLITIK
Létrehozva: 2021.04.21.

5 tavaszi olcsó leves, amit neked is meg kell kóstolnod

Ezekből az idényzöldségekből csodálatos ízeket varázsolhatsz az asztalra.

Végre itt a tavasz, és a jó idővel együtt egyre több idényzöldséget találhatunk majd a piacokon. Finom, könnyű és nem utolsósorban egészséges tavaszi leves is készülhet ezekből. A levesek nagy kedvencek, mert gyorsan elkészülnek és az idényzöldségek, fűszerek variálásával szinte fillérekből lehet változatosabbnál változatosabb ízeket varázsolni az asztalra.

Tejszínes zöldborsókrémleves

Fotó: .shutterstock

Hozzávalók:

  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db zacskós főzőtejszín (250 ml)
  • só, bors
  • 1 liter víz
  • Így készítsd el:

    A vajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, majd rakd bele a zöldborsót. Kevergetve párold pár percig, majd öntsd fel az 1 liter vízzel. Fedő alatt főzd 15 percig a levest, majd vedd le a tűzhelyről, és botmixer segítségével turmixold össze a levest. Ha kész vagy vele, add hozzá a tejszínt és forrald fel a levest. Ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal. Tálaláskor szerecsendióval, reszelt sajttal, pirított sonkával vagy pirított zsemlekockával is kínálhatod.

    Medvehagymás burgonyakrémleves

    Hozzávalók:

  • 3-4 darab nagyobb krumpli
  • 1 csomag medvehagyma
  • 5 dl víz
  • 2 dl tej
  • só, bors, kakukkfű
  • Így készítsd el:

    A krumplit alapos tisztítás és hámozás után kockázd fel, és egy fazékban fél liter vízben rakd fel főni. Ha már megpuhult a burgonya, húzd félre a tűzhelyről és botmixerrel pürésítsd krémesre. Add hozzá frissen a felaprított medvehagymát, majd így is turmixolj rajta egy keveset. Jöhet a só és bors, ha pikánsabbra szeretnéd, a kakukkfű sokat dob az ízélményen. Tálaláskor megszórhatod még egy kis chilivel vagy pirított magocskákkal.

    Salátaleves rántottával

    Fotó: shutterstock

    Hozzávalók:

  • 2 db fejes saláta
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • 5 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál ecet
  • só, bors
  • 1,5 liter víz
  • Így készítsd el:

    A salátát folyó víz alatt tisztítsd meg és tépkedd kisebb darabokra. Zúzd össze a fokhagymákat is, és a salátával együtt forrald fel a másfél liter vízben. Egy pohárba törj egy darab tojást, keverd össze egy púpozott evőkanál liszttel, majd öntsd fel másfél deciliter tejjel. Folyamatos kevergetés mellett csurgasd a levesbe az eresztéket. 4 tojást verj fel habosra, és olajozott serpenyőben süssél belőle rántottát. Fontos, hogy ne kevergesd, egyben süsd meg a tojást, majd vágd fel apró darabokra és az egészet rakd bele a levesbe. Egy kevés ecettel savanyítsd a levest, tálaláskor pirított baconnel vagy sonkával szórd meg a tetejét.

    Brokkolikrémleves

    Fotó: shutterstock

    Hozzávalók:

  • 1 nagy db brokkoli, vagy 2 kisebb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zacskós tejszín (250 ml)
  • 1 pohár víz
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors
  • Így készítsd el:

    Egy lábasban olvaszd fel a vajat, add hozzá az üvegesre vágott vöröshagymát és pirítsd üvegesre. Az alaposan megtisztított és rózsáira szedett brokkolit rakd szintén a lábasba, és öntsd hozzá egy pohár vizet. Több vízzel is dolgozhatsz, a lényeg, hogy a víz ellepje a brokkolit. Miután megpuhult a zöldség, botmixerrel pürésítsd és add hozzá a tejszínt. Forrald fel a levest, és már kész is van. Tálaláskor pirított hagymával, pirított baconnal, szerecsendióval, chilivel ízesítheted.

    Minestrone leves

    Hozzávalók:

  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db zellerszár
  • 1 db paradicsomkonzerv
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • további idényzöldségek ízlés szerint: borsó, brokkoli, káposzta, cukkini, édeskömény, bab, padlizsán, krumpli, gomba, csicseriborsó
  • Így készítsd el:

    A minestrone leves alapját minden esetben az olívaolajon megdinsztelt répa, hagyma és zellerszár adja, melyeket előzőleg meg kell pucolni és felaprítani, mielőtt a lábasba teszed. Miután kicsit megpuhult, hozzáadhatod a tetszésed szerinti zöldségeket, a paradicsomkonzervet, jöhet a só, bors, majd öntsd fel kb. másfél liter vízzel. Fedő alatt alacsony lángon főzd puhára a zöldségeket. Tálaláskor friss bazsalikommal, reszelt parmezánnal bolondíthatod meg a levest.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek