
Így készíthetsz fejedelmi vacsorát 4 szem krumpliból!
Igazi pénztárcabarát vacsora! Gyors, olcsó és isteni finom! Kínáld ízesített tejföllel és joghurttal!
Legismertebb nevén a tócsni nemcsak elnevezésében, de elkészítésében is megosztja a háziasszonyokat. Készülhet nyers krumpliból, főtt krumpliból, hagymával vagy hagyma nélkül, és még a tojás sem kötelező hozzávaló. Egykor a szegények eledeleként tartották számon, manapság számos étterem kínálatában is megtalálható.
Köretnek vagy főfogásnak is kitűnő, és gyorsan elkészíthető!
Készítheted ízlésed és a kamrád tartalma szerint, a lényeg , hogy
jó sok fokhagymás tejföllel kínáld!
Klasszikus tócsni
![]()
Nyers reszelt krumpliból és lisztből készül.
Hozzávalók:
Így készítsd:
Reszeld le a krumplit nyersen. Minél sűrűbb reszelőn reszeled, annál pépesebb és jobb lesz. Tegyél hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy testes legyen a massza. Kanállal szaggasd forró olajba.
Az ízeket tovább variálhatod a hűtöd tartalmától függően. Krumplin kívül mehet bele sokféle zöldség , de ha szeretnéd, hogy tartalmasabb legyen, tehetsz hozzá tojást, sajtot vagy akár egy darabka kolbászt is!
Tócsni hagymásan
![]()
Hozzávalók:
Így készítsd:
Reszeld le a meghámozott krumplit. Vágd apróra a hagymát és dinszteld meg egy kis olajon. Keverd össze a a hozzávalókat annyi liszttel, hogy puha, de jól formázható legyen a massza. Kanállal adagold a forró olajba, nyomkodd meg a tetejét. Süsd ropogósra.
Készítheted sütőben is! Sütőpapíron tepsiben sütve egészségesebb, és a konyhád is olajszagmentes marad.
Tócsni muffin formában
![]()
Főtt krumpliból muffin formában.
Hozzávalók (12 darab):
Így készítsd:
Főzd meg a krumplit egészben, ha kihűlt, reszeld le. Verd fel a tojásokat, keverd hozzá a krumplit, sajtot, sót, borsot. Vágd félbe a baconszeleteket, és béleld körbe a muffin formákat. Halmozd bele a krumplis keveréket, tetejét szórd meg egy kis reszelt sajttal. 180 fokon süsd ropogósra.
Ha tojást is teszel hozzá puha marad, ha tojás nélkül készíted úgy ropogósra sül.
Készítsd céklából!
Céklatócsni
![]()
Legtöbben burgonyával készítik a tócsnit, de mi megmutatjuk, hogy létezik egy sokkal egészségesebb és gazdagabb ízű változata is!
Hozzávalók:
Így készítsd:
A csicsókát és a céklát hámozd meg, reszeld le, és külön-külön sózd be. Hagyd állni 10-15 percig, nyomkodd ki. A reszeléket dolgozd össze a liszttel, a tojással és a zúzott fokhagymával. Ízlés szerint borsozd meg. Laza masszát kell kapnod. Evőkanál segítségével tegyél a masszából egy-egy adagot forró és megolajozott serpenyőre. Külön olaj nem kell hozzá! Ha a lepények alja megpirult, fordítsd át, süsd készre.
A céklatócsni elengedhetetlen kísérője a tejföl, amit ízesíthetsz fokhagymával, snidlinggel vagy akár márványsajttal. Még stílusosabb, ha pici reszelt céklát is adsz hozzá, hogy szép színe legyen!
![]()
Tipp:
A tócsnikat ne formázd túl vastagra, mert akkor belül nem tud a lepény átsülni!
Bátran tehetsz hozzá friss zöldfűszereket, akár a tésztába, akár a tejfölbe keverve megbolondítja az ízeket!
Készítheted cékla helyett párolt káposztával, de akkor sokkal több borsot tegyél a masszába. Egész más ízvilág, és nagyon finom!
Legyél kreatív! A zeller, karfiol, brokkoli, cukkini, sárgarépa, szintén remek hozzávalók lehetnek, amiből igazi különlegességeket készíthetsz!
Ha a nyers reszelt krumpli túl sok levet eresztene, nyomkodd ki a levét!
Gofriban is elkészítheted! Nemcsak különleges formájú lesz az étel, de sok fölösleges olajtól is megkíméled magad!
![]()






