EZO

Komoly vita a szuperhold körül, kinek van igaza?

Ma este emberek milliói néznek fel az égre, és figyelik érdeklődve az úgynevezett szuperholdat. De kitől is származik ez a figyelemfelkeltő kifejezés? Lehet, hogy mindez csak egy nagy átverés?

Hetek óta mindenhol azt olvashatjuk és hallhatjuk, hogy ma éjszaka páratlan közelségbe kerül a Földhöz a Hold, vagyis november 14-én az úgynevezett szuperhold sokkal nagyobb és fényesebb lesz, mint bármikor az elmúlt 68 év során. Csakhogy azt kevesen tudják, hogy az asztrológiával és csillagászattal foglalkozó emberek nagyon nem értenek egyet a jelenség kapcsán. Lássuk tehát a tényeket.

A mai eseményre már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmünket egy blogbejegyzésben a NASA. Állításuk szerint, ha ma este lemaradunk a különleges teliholdról, akkor legközelebb csak 2034. november 25-én lesz rá lehetőségünk.

Mitől lesz szuper a Hold?

A Hold Földtől mért átlagos távolsága 384 ezer km. Ez lehet több is, kevesebb is 50 ezer km-rel. Ma 48 ezer km-rel közelebb kerül hozzánk, és ami különleges, épp a telehold fázisban. Ezért láthatjuk 14 százalékkal nagyobbnak, 30 százalékkal fényesebbnek, mint máskor.

Mit mondanak az asztrológusok?

Az asztrológiában már régóta különleges figyelmet szentelnek a teliholdnak. Egyes szakemberek szerint ez a havonta ismétlődő kozmikus jelenség egyes emberekre élettanilag kifejezetten kedvezőtlenül hat. Elsősorban az érzékenyebb idegrendszerű nők vagy a valamilyen krónikus (elsősorban a magas vérnyomással küzdők, szív- és érrendszeri) betegségben érintettek, illetve a betegségből lábadozók, vagy az érzékeny kisgyerekek közérzetét ronthatja. Jelentkezhetnek alvási problémák, fejfájás, enyhe depresszió is. A szuperholdnak ugyanakkor az asztrológiában pozitív erőt is tulajdonítanak. Állítólag segíthet abban, hogy türelmesebbek és együttérzőbbek legyünk a jövőben.

Szuperhold a csillagászok szemével

A csillagászok eléggé megosztottak abban a kérdésben, hogy mennyire van értelme szuperholdnak hívni ezt a jelenséget. Van, aki szerint van értelme használni a pár éve népszerűvé vált kifejezést, mások szerint a szuperhold és az átlagos telihold közti különbség elhanyagolható, szenzációhajhász lufi csak az egész.  Sokuk szerint a szuperhold kifejezést a Föld-Hold távolság 90%-ától kisebb távolságtól használják a szenzációhajhász ismeretterjesztők. Ez a szám hasraütésszerű, semmi értelme sincs. Lehetne akár 95% is vagy 86%. Ez a fogalmazás csak megzavar mindenkit. Ahelyett, hogy az időről időre bekövetkező holdfázisban, a teleholdban gyönyörködnének az emberek, most, a hírek hatására valami extrém élményt várnak. A Hold most valóban 14%-kal fényesebb lesz, de ezt még az amatőr csillagászok sem fogják érzékelni, főleg akkor, ha ködös és párás lesz az idő. A valódi csillagászok pedig egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a jelenséggel, és talán az sem véletlen, hogy a NASA nem a hivatalos oldalán említi meg a ma estét.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?