ÉLETMÓDI

Ezeket a szavakat sokan rosszul írják - az érettségi múlhat rajta!

Sok pontot lehet velük veszíteni.
  • Szerző: KAM

Idén már A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása alapján értékelik majd a vizsgákat, érettségiket - írja az eduline.hu.

1984 után több mint harminc évvel, 2015-ben újultak meg a helyesírási szabályok, a Magyar Tudományos Akadémia szeptemberben adta ki az új kiadást.

Bennük több könnyítés is megtalálható.

Ezentúl például kétféleképpen is írhatók az ingadozó kiejtésű h végű szavak ragos alakjai, tehát a dühvel és a dühhel szó egyaránt helyes. Könnyítés, hogy ezután az elseje, elsején és elsejéig szóalakokat a korábbinál többféleképpen lehet leírni: elfogadható az 1. vagy 1-je, az 1-én vagy 1-jén, 1-ig vagy 1-jéig írásmód is.

Az elseji vagy elsejei szóalak számjeggyel írva pedig háromféleképpen is használható: 1-i, 1-ji vagy 1-jei - írja a portál.

Egyéb változásokra is felhívják a figyelmet, amelyekre érdemes lesz odafigyeli a májusi-júniusi vizsgákon.

A kettőnél több szóból álló összetételeket hat szótagig kötőjel nélkül továbbra is egybeírjuk, ám mostantól a szótagszámba az -i képző nem számít bele.

Tulajdonnevek toldalékolásakor már nem lehet egyszerűsíteni, így az eddig helyes Bernadettel helyett már Bernadett-tel alakot kell írni.

Aki pedig szeretné kipróbálni, mit tud a gyakorlatban, kattintson ide!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?