Létrehozva: 2020.04.09.

Az elhízás nagyon nagy kockázatot jelent koronavírus-fertőzés esetén

Franciaország vezető epidemiológusa szerint az elhízás az egyik legnagyobb kockázati tényező a koronavírus-fertőzés esetén. Az elhízott emberek immunrendszere bizonyíthatóan gyengébb. Gyakran náluk alakulnak ki a legdurvább szövődmények.

Az országban eddig 422 000 megerősített fertőzést regisztráltak és több mint 14 000-en haltak meg a koronavírus-betegségben.

Az orvosi tanulmányok már több más országban, elsőként Kínában, is kimutatták, hogy a krónikus egészségi állapotok, tömeges méretekben mindenekelőtt az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás döntő mértékben növeli a fertőzés és halál kockázatát.

A túlsúly egyértelműen a koronavírussal fertőzött emberek legfőbb kockázati tényezője – nyilatkozta szerdán Franciaország vezető epidemiológusa.

Jean-François Delfraissy professzor, aki a kormány járványügyi tudományos tanácsát vezeti, azt állította, hogy a francia emberek akár 25% -a is súlyos veszélyben van, mindenekelőtt az elhízás miatt.

Hozzátette, hogy az amerikaiakat különösen veszélyezteti az elhízás, hiszen az Egyesült Államokban jelenleg a felnőtt népesség 42,4%-a súlyosan túlsúlyos. Kihangsúlyozta, hogy amikor fiatalokat támad meg a vírus, súlyos szövődményeket okozva, akkor is gyakran túlsúlyosak, elhízottak a betegek. Megdöbbentő módon már az amerikai gyermekek 18,5% -a elhízott.

Hozzátette, hogy a tömeges méretű elhízás miatt az Amerikai Egyesült Államokat ma nagyobb veszély fenyegeti, mint 1918-ban a spanyolnátha influenzajárvány idején, ami világszerte legkevesebb 50 millió áldozatot szedett.
Az első számú francia vírusszakértő kihangsúlyozta, hogy az elhízás számos krónikus egészségügyi állapot kockázati tényezője, kiindulópontja, beleértve a 2. típusú cukorbetegséget, agyvérzést, szívrohamot és még a rák bizonyos típusait is.

A francia professzor felidézte, hogy már a 2009-es H1N1 influenzajárványt elemző tanulmányok megállapították, hogy az elhízott emberek kétszer akkora eséllyel kerülnek kórházba, mint normál testsúllyal rendelkezők. Ugyanez jól látszik a koronavírus- járvány kapcsán is, habár még nem állnak rendelkezésre részletes adatok. Jean-François Delfraissy professzor hivatkozott a Michigani Egyetem Közegészségügyi Intézetének egy nemrégiben közzétett tanulmányára is, amely megállapította, hogy az influenzával fertőzött elhízott felnőttek nemcsak súlyosabb szövődményekkel küzdenek, de hosszabb ideig maradnak fertőzőek is. Ennek a tudósok magyarázata szerint az lehet az oka, hogy az elhízás legyengíti a test immunválaszát, így bármiféle vírusfertőzés fertőzés hosszabb ideig tartó krónikus gyulladást eredményezhet. Az elhízás lehet a magyarázata annak is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a legmagasabb a halálozási arány New Orleansban.

Itt ugyanis a lakosok 39%-a magas vérnyomásban szenved, 36%-a elhízott és 19%-uk cukorbeteg.

A professzor felidézte az az ijesztő prognózist, hogy 2030-ra az amerikai lakosság 75 százaléka hízhat el. Ami egy súlyosabb járvány esetén még a mostaninál is ijesztőbb következményekkel járhat és akár meg is tizedelheti a népességet.

A idősebb nemzedékekhez képest gyorsabb ütemben nő az elhízással összefüggő daganatos betegségek száma az amerikai fiatal felnőttek körében, aminek oka elsősorban a krónikus elhízás – mutatta ki az Amerikai Ráktársaság tavaly közzétett tanulmánya.
Az Egyesült Államok lakosságának kétharmadát felölelő elemzés készítői megállapították, hogy 1995 és 2015 között a nők és az 50 év alatti férfiak körében jóval gyakoribbá váltak azok a rákbetegségek, amelyeknek egyik ismert kockázati tényezője az elhízás.

Minél fiatalabb korosztályt vizsgáltak, annál nagyobb arányú növekedést mértek ezen betegségek esetében

– írták a kutatók a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.
Az elmúlt négy évtizedben az elhízottak aránya több mint kétszeresére nőtt az Egyesült Államokban.
Hasonló tendencia ment végbe más fejlett országokban is, és a közelmúltban a fejlődő országokban. A világon ma mintegy kétmilliárd ember túlsúlyos vagy elhízott. Vagyis az emberiség 25-30 százaléka.

 

origo.hu

Európa legnagyobb homokdűnéje elképesztő látványt nyújt - képek

origo.hu

Drámai bejelentés: Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

borsonline.hu

Megfagyott a levegő a TV2 stúdiójában: mindenki sírt, a műsorvezetők köpni-nyelni nem tudtak

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

ripost.hu

Ezeknek a csillagjegyeknek szerelmet hoz a nyár, igy készülj fel!

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

mandiner.hu

Magyar Péter eddigi „munkássága” – ezt érte el a baloldal új reménysége

astronet.hu

Erre lehetetlen felkészülni – együttállások a Bikában 2024.05.13-tól

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Mohásodik a füved a kertben? Ezzel a trükkel tüntetheted el

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Így alszanak újabban a japán házaspárok: ezt teszi a feleség, ezt teszi a férj

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van