Létrehozva: 2019.11.28.

A díj, amely távlatokat nyit meg a fiatal tehetségek előtt

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenkettedik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott. Sorozatunkban a 2019-es év nyerteseit mutatjuk be.

Szerző Ripost

Balázs Elemér György

2000. december 16-án született Budapesten, zenész család sarjaként. Hivatalosan 6 évesen kezdte el a zongoratanulmányait Práda Ágnes tanárnőnél. Kicsivel előtte pedig már saját darabokat komponált. A Bartók Béla Konzervatóriumban végzett klasszikus zongora és zeneszerzés szakon.

„Jelenleg a Zeneakadémia első éves hallgatója vagyok, Dráfi Kálmán tanár úrnál, akinek a legtöbbet köszönhetek. Ő mozdított ki egy olyan pontomból, amikor elég inspirálatlan voltam és elég rossz közegben voltam. Ezért pedig mindig hálás leszek” – mondta.

Fotó: Sulyok László

Elemér Creative Art-díjas, az Országos Zongoraverseny nagydíjasa, illetve különdíjasa, amit a legjobb Bach-interpretációért nyert el 2018-ban. Édesapja felkérésére komponált vonósokra írt darabjait a Budafoki Dohnányi Zenekar játszotta fel. Ez a lemez, az Öröm szerelem Fonogram-díjat kapott.

„Úgy szerettem bele a klasszikus zenébe, hogy esténként lementem sétálni, bedugtam a fülhallgatómat és ezt hallgattam. Azzal, hogy ezt elkezdtem csinálni, nagyon sok mindent tanultam meg: hogyan fejezzem ki magam jobban a zenében. Elsősorban a színeket, az illatokat, a hangulatokat próbálom átadni a zene által. Sokszor elvárás, hogy ha valaki zenész családból származik, akkor neki is zenésznek kell lennie. De én azt éreztem, hogy nem emiatt szeretnék azzá válni. A saját ötleteimet, a saját személyiségemet szeretném megmutatni, azt, hogy ki vagyok én valójában”.

Első színházi zenéjét Weöres Sándor Octopus című darabjához írta, mely az Ódry Színpadon az évad előadása lett. A 2019-es Bartók Világversenyen legfiatalabbként bejutott a legjobb 28 közé.

Példaképe, Bartók Béla elképzelését szeretné megvalósítani, a magyar zenekultúra javát és fejlődését szolgálni, illetve a valódi értékeket képviselni a talmi csillogással szemben.

„Hatalmas öröm volt, amikor meghallottam, hogy megkaptam a Junior Prima Díjat. Talán az egyik legfontosabb díj mostanában, mivel ma már egyre kevesebben választják a klasszikus zenét. Ez a díj pedig támogatja azokat a tehetséges fiatalokat, akik adnak egy más perspektívát a zenéről, és a díj segítségével több emberhez el tudják juttatni a zene üzenetét.”

 

Cseh Péter

A Zeneakadémia jazzgitár szakos hallgatója. 1992-ben született, 10 éves kora óta tanul zenét. Tanulmányait klasszikus gitáron kezdte Budaörsön. A komolyzene mellett a könnyűzene is évek óta érdekli, így szinte a kezdetektől fogva elektromos gitáron is játszik.

„Tíz éven keresztül folytattam a klasszikus gitár tanulmányaimat, viszont nem gondoltam, hogy profi szinten ezzel fogok foglalkozni, így érettségi után a Műegyetemre jelentkeztem és elvégeztem a villamosmérnöki képzést. Eközben egy évet Dániában tanultam, és ott valami átbillent” – mesélte a kezdetekről.

Fotó: Sulyok László

A Konzervatórium színeiben indulva 2018-ban az Év Fiatal Jazz-zenésze verseny döntőjébe került. Szintén ez idő tájt a Shaibo zenekarral több tehetségkutató első díját nyerték el, rögzítettek két stúdiólemezt, és megkapták a Hangfoglaló Program Induló Előadói pályázatának támogatását is.

„A dániai iskolával különböző kirándulásokra mentünk, és az egyik városban az ottani zeneakadémián beültünk egy koncertre is. Épp a helyi jazz tanszakosok bemutató előadása volt. Elragadott az élmény. Ekkor éreztem, hogy nekem is ezen az úton kell tovább haladnom”.

A Nagy Emma Quintet formációval a II. Belvárosi Jazzversenyen a Fekete-Kovács KornélÁvéd JánosCseke Gábor által alkotott zsűri döntése alapján I. helyezést ért el, ugyanitt Kiemelt Szólista díjban részesült. 2019-ben a Müpa Jazz Showcase nemzetközi zsűrije nekik ítélte a verseny fődíját. Idén adták ki a kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó bemutatkozó nagylemezüket, amelyet lemezbemutató koncertek keretében prezentáltak a közönségnek.

„Nagy meglepetésként ért, amikor megtudtam, hogy a Junior Prima díjazottak között vagyok. Nagyon megtisztelő, a jövőre nézve nagyon fontos mérföldkő. Ez arra motivál, hogy még keményebben dolgozzam”.

 

Csőke Flóra

2000-ben született, 8 évesen már 3. helyezett lett az Országos Friss Antal Gordonkaversenyen. 2013-ban felvételt nyert a Zeneakadémia előkészítő szakára, ahol Déri György csellóművész volt a tanára. 2013-ban 2. díjat nyert a David Popper Nemzetközi Gordonkaversenyen.

„Anyukám zongoraművésznő és az ő indíttatásából kezdtem el csellózni 4,5 évesen. 8 évesen jöttem rá arra, hogy ezt szeretném csinálni komolyabban. Minden tanáromtól azt fogadtam meg leginkább, ami nagyon tetszik, amit be tudok építeni a saját csellójátékomba”.

Fotó: Sulyok László

Rendszeresen koncertezik Magyarországon zongoraművész édesanyja és számos zenekar kíséretével. 2015-ben fellépett a Magyar Rádióban. 2015-ben I. helyezett lett a Dolny-Kubin-i Nemzetközi Gordonkaversenyen. 2016-ban meghívást kapott, hogy a Talents of Europe nemzetközi verseny megnyitóján közreműködjön a Szlovák Kamarazenekar kíséretével. 2017-ben elnyerte a Bloomingtonban a Jacob School Summer Academy és a Bergenben rendezett Music Festival Hermann ösztöndíját.

2018-ban az Anima Musicae Kamarazenekar kíséretével Haydn C-dúr csellóversenyét játszotta a Zeneakadémia Nagytermében, amely saját bevallása szerint az egyik nagy álma volt. 2018-ban elnyerte a Bank of China, 2019-ben a Zeneakadémia Baráti Kör és a bayreuthi Richard Wagner ösztöndíjat.

„A Junior Prima Díj számomra visszacsatolás is az elmúlt éveimre, hogy jól csináltam a dolgokat. Emellett azonban motivációként élem meg, hogy jó úton járok és folytatnom kell a továbbiakban is”.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Farkast bukkant fel egy hazai városi erdőben

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!