Létrehozva: 2022.05.24.

Elűznéd a kertből a vakondot? Most figyelj!

A rajzfilmek szereplőjeként nagyon cuki jószág, ám ha feldúlja a díszkert palántáit, és buckákat hord a gyönyörű pázsitra, sokan megorrolunk rá. Mivel védett állat, nem szabad elpusztítani, de azért akad néhány módszer, amivel kiűzhetjük a kertből.

 

Most, hogy lassan érkezik a jó idő, most kell okosan távozásra bírni ezeket az apró állatokat, különben egész nyáron téphetjük a hajunkat, mert mindent széttúrnak. Persze előtte érdemes feltenni magunknak a kérdést: Hasznos vagy káros állat a vakondok? Erre pedig nem is olyan könnyű egyértelmű választ adni. Mert pusztítja a talajban élő és károsító pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat, de kedvelt csemegéje a földigiliszta, amelyről pedig köztudomású, hogy a leghasznosabb talajlakó élőlények köz tartozik. Egy biztos, ha nem jelezzük a vakondnak, hogy rossz helyen jár, olyan tombolást rendez, hogy nyomában gombamód nőnek ki a kupacok a földből és hatalmas károkat okoz. Tönkremegy a fű, kidőlnek a palánták, sorvadásnak indulnak dísznövények. Lássuk, mit lehet bevetni ellene:

European,Mole,(talpa,Europaea),Is,A,Mammal,Of,The,Order
Fotó: Shutterstock

Gázolaj, petróleum

A vakondok finom szaglását célozza az ősi védekezési módszer. A vegyszerbe mártott rongy a járatba tömve elriasztja a vakondot.

Sörösüveg módszer

Ássunk el egy üres, nyitott sörösüveget, szájával fölfelé a földbe. Hosszú nyakút válasszunk, így kb. 10 cm ki tud állni a földből. A talaj fölötti légmozgás megszólaltatja, rezgésbe hozza az üveget. Ezt a hangot a vakond is észleli, és nagyon sérti a fülét. A sörösüveg csak üresen muzsikál. Ha esővíz kerül bele, öntsük ki.

Elektromos, vagy napelemes riasztó

Ezek az eszközök is a vakondok hallását veszi célba. Olyan hangokat sugároznak, melyet az ember nem képes meghallani, de a vakondok igen, és elviselhetetlennek találja. Szedi is a sátorfáját.

Nagy sárfű

Ültessünk belőle elszórtan pár tövet a kertben. Ez a növény a gyökerében a vakond számára kellemetlen szagú anyagot választ ki. Ha sárfüvet nevelünk, kis szőrös barátaink egyszerűen nem telepednek meg a kertben, kerülni fogják. Sajnos a sárfű nem igazán szép növény, de ha eltűrjük, segítségünkre lesz.

Kávézacc

Ne dobjuk a szemétbe kávéfőzés után a zaccot. Gyűjtsük inkább össze, és helyezzük el a vakondok járataiban. Lakói el fognak költözni a kertből.

Bodzaág és fokhagyma, bors, savanyúság leve

Tűzzünk a járatokba egy-egy fiatal bodzaágat vagy fokhagymát, szórjunk bele borsot vagy öntsük be nekik savanyúság levet. A kis alagútfúrók egyiknek sem kedvelik a szagát, tuti hogy ezektől világgá mennek.

Mésztej

Lyukanként fél liter mésztejet öntünk a járatokba. Utána tapossuk vissza a földet. Meszelés után a maradékot erre használhatjuk föl.

Riasszuk el őket ricinussal! 

Ehhez készítsük el a szuper vakondűző oldatot. Hozzávalók: ¼ kupak ricinusolaj, 2 ek. folyékony szappan, 6 evőkanál víz. Öntsük össze ezeket egy üvegben, jól rázzuk fel. Tényleg nagyon, mert másképp nem fog összeállni! Ezután jól zárható edényben tároljuk. Ha jön a vakond, ebből a mixből adjunk 2 evőkanálnyit egy liter vízhez, és locsoljuk a problémás területre. Ne csak közvetlen a vakondtúrásokra, hanem az egész általuk bejárt részre!



A vakond nagyon hasznos a kerti kártevők ellen. Saját súlyának több mint másfélszeresét eszi meg naponta. Az állatok hatalmas táplálékigénye következtében sehol sem lehet túl sok belőlük, mert csak ott jelennek meg nagyobb számmal, ahol bőséges táplálék található, és ahol ez megfogyatkozik, onnan gyorsan továbbvándorolnak. Nem érdemes gyümölcsösökben irtani, vagy elűzni, mert a fák gyökereit pusztító pajorok (többek közt a májusi cserebogár lárvái) első számú fogyasztói.

A vakond jelenléte túrásai miatt a kertekben néha zavaróvá válik. Fiatal ültetvényekben és melegágyakban, melyekben értékes növényeket gondoznak, sokat közülük tönkretehet, mert ásása közben gyökereiket meglazítja és azok elszáradnak. Jól gondozott pázsitterületeken pedig a vakondtúrások a szemet sértik. A gátakban és töltésekben nem szabad megtűrni, mert folyosói által a víznek utakat nyit, és ezzel gátszakadást okozhat.

Védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft/egyed.



 



 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Folyton hányt, és halálfélelme volt, nem bírta tovább a 25 éves sportoló

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!