kulcsár edina
Kicsírázott a krumplid? Megmutatjuk, mit tehetsz vele, ha nem szeretnéd kidobni.
Biztosan jártál már úgy, hogy az előre megvásárolt krumplid a lakás melegében kicsírázott. A nagyobb mennyiségben megvásárolt burgonyát sötét, hűvös helyen kellene tárolnod, ami városi körülmények között szinte lehetetlen. Amint hosszasan fény éri, gyakorlatilag ehetetlenné válik a krumpli. A benne termelődő klorofilltól bezöldül, ami akár hasznos is lehetne, mivel rengeteg benne az ásványi anyag. Sajnos ezzel együtt a szolantin nevű anyag is elkezd benne fejlődni, amitől, ha nagy mennyiségben fogyasztod, mérgezővé válik.
A mérgezés tünetei: hasmenés, hányás, hasi görcsök, torokégés, fejfájás és szédülés. Éppen ezért jobb, ha már csírázó, illetve zöldülő kezdő krumplit nem fogyasztod el. Természetesen ki is vághatod a zöld, illetve csírázó részét, így kiküszöbölve a mérgezés lehetőségét, de jobb, ha valami másra használod ezeket a krumplikat.
Egy nagyon egyszerű megoldással, akár saját termesztésű krumplid is lehet. Ezzel a könnyen kivitelezhető módszerrel a folyosón, vagy az erkélyen, de akár a szoba sarkában is tudsz magadnak friss burgonyát termelni.
Nem kell hozzá más, mint két azonos méretű műanyagcserép, virágföld és a kicsírázott krumplik.
1. Vágd ki az egyik cserép oldalait úgy, hogy csak kisebb sávok maradjanak, amik tartják a felső peremét.
2. Rakd 1/3-ig tele földdel a kivágott cserepet úgy, hogy előtte belerakod a másikba. Majd következik a krumpli, egy kevés föld, ezután alaposan locsold meg.
3. Amikor kihajtottak a krumplik, következhet egy újabb réteg föld, alaposan meglocsolva.
4. Így rétegezd, amíg kb. háromnegyedig nem lesz a cserép.
Amikor már jó nagyra megnő a növényed, szüretelheted folyamatosan a krumplid!