tóth gabi
A burgonya nem éppen diétás alapanyag, de nem kell lemondanod róla! Néhány okos trükkel megszelídítheted. Így pedig bátran eheted a legkeményebb fogyókúrás idõszakodban is. Mutatunk néhány alakbarát tippet, a legjobb krumplis ételekhez.
Minden fogyókúrázót a szénhidrátokkal riogatnak! Legnagyobb ellenségnek pedig a krumplit nevezték meg, ez a finom csemege szinte a legtöbb diétában tiltólistás.
Pedig az egészséges és hatékony diétához kiegyensúlyozott étrend kell, nem pedig kizárás!
Vannak alacsonyabb szénhidráttartalmú fajták, ezek mindig kedvezőbbek. A rosttartalmat pedig úgy tudod növelni, hogy a krumplit egyéb zöldségekkel párosítod össze.
A jó választás: az újburgonya vagy a salátaburgonya! Sokkal magasabb a víztartalmuk, míg szénhidráttartalmuk lényegesen alacsonyabb! Nem kérdés, ez kell neked!
Oltári trükk: amikor van egy pár perc időd, mérj ki nyersen úgy körülbelül 200-250 gramm krumplit.
Nézd meg alaposan, hogy mutat a tányérodon! Ha látod is a mennyiséget, úgy sokkal könnyebb az eszedbe vésni, hogy ennyi lehet az adagod. Mellé grillezett csirke, vagy hal a legjobb választás.
Ugyanis már a leves helyes kiválasztásával is rengeteg szénhidráttól kíméled meg magad. A betét nélküli zöldségleves például remek ötlet. A krémlevesekkel már érdemes vigyáznod, mert sokszor liszttel, keményítővel sűrítik ezeket! Fontos az is, hogy ha már egyszer krumpli került a tányérodra, más magas szénhidráttartalmú zöldséget - így például kukoricát vagy zöldborsót - már ne szedj mellé. És bármilyen hús vagy sajt a krumpli kísérője, mindenképpen sok zöldsalátát egyél a főételhez. Így könnyedén kompenzálni tudod a burgonya alacsony rosttartalmát.
Mindössze annyi a változtatás, hogy olajban sütés helyett alufóliában, héjában vagy sütőpapíron süsd meg a krumplit!
Főleg, ha krémlevest csinálsz, akkor óvatosan válassz főfogást! Csak grillezett vagy párolt húsokat, azokat is szigorúan zöldsalátával!
Semmi gond, készítsd bátran, de sose túl öreg burgonyából - ennek ugyanis borzasztó magas a keményítőtartalma. Fontos az is, hogy a krumplihoz tegyél valamilyen más, alacsonyabb energiatartalmú zöldséget is. Legyen a főzeléked például burgonya-kelkáposzta páros! Nyugodtan keverd egyforma arányban. Az íze ugyanolyan marad, de sokkal több rost, és sokkal kevesebb kalória lesz benne!
A másik fele legyen zöldsaláta, vagy párolt zöldség. Rengeteg bevitt szénhidrátot spórolsz meg magadnak, és sok rostot nyersz!
Adj mellé cukkinit, hagymát, gombát és nem kell aggódnod a kalóriák miatt!
A krumplimennyiség felét helyettesítsd cukkinivel vagy akár vastag húsú paprikával. Az ízében biztos nem fogsz csalódni, viszont rengeteg fölösleges energiától kíméled meg magad.
Van ugyanis egy krumplialapú étel, ami sajnos tényleg meg kell vonnod magadtól, ha fogyni szeretnél.
Ez pedig a krumplipüré. Azzal, hogy pürésíted, a szénhidrát gyorsabb felszívódását éred el és a tej, a tejszín, a vaj csak rásegít erre. Szóval diéta idején ez a köret sajnos továbbra is tiltólistásnak számít!