
Végre nem tilos a krumpli! Ezzel a trükkel nem leszel dundi
A burgonya nem éppen diétás alapanyag, de nem kell lemondanod róla! Néhány okos trükkel megszelídítheted. Így pedig bátran eheted a legkeményebb fogyókúrás idõszakodban is. Mutatunk néhány alakbarát tippet, a legjobb krumplis ételekhez.
Minden fogyókúrázót a szénhidrátokkal riogatnak! Legnagyobb ellenségnek pedig a krumplit nevezték meg, ez a finom csemege szinte a legtöbb diétában tiltólistás.
Pedig az egészséges és hatékony diétához kiegyensúlyozott étrend kell, nem pedig kizárás!
Vannak alacsonyabb szénhidráttartalmú fajták, ezek mindig kedvezőbbek. A rosttartalmat pedig úgy tudod növelni, hogy a krumplit egyéb zöldségekkel párosítod össze.
![]()
Figyelj! Nem bonyolult! Néhány lépés, és máris energiaszegényebbé tetted, mint hinnéd.
A jó választás: az újburgonya vagy a salátaburgonya! Sokkal magasabb a víztartalmuk, míg szénhidráttartalmuk lényegesen alacsonyabb! Nem kérdés, ez kell neked!
![]()
Oltári trükk: amikor van egy pár perc időd, mérj ki nyersen úgy körülbelül 200-250 gramm krumplit.
![]()
Nézd meg alaposan, hogy mutat a tányérodon! Ha látod is a mennyiséget, úgy sokkal könnyebb az eszedbe vésni, hogy ennyi lehet az adagod. Mellé grillezett csirke, vagy hal a legjobb választás.
Ha tudod, hogy a második fogáshoz burgonya lesz a köret, gondold át, hogy előtte mit eszel!
Ugyanis már a leves helyes kiválasztásával is rengeteg szénhidráttól kíméled meg magad. A betét nélküli zöldségleves például remek ötlet. A krémlevesekkel már érdemes vigyáznod, mert sokszor liszttel, keményítővel sűrítik ezeket! Fontos az is, hogy ha már egyszer krumpli került a tányérodra, más magas szénhidráttartalmú zöldséget - így például kukoricát vagy zöldborsót - már ne szedj mellé. És bármilyen hús vagy sajt a krumpli kísérője, mindenképpen sok zöldsalátát egyél a főételhez. Így könnyedén kompenzálni tudod a burgonya alacsony rosttartalmát.
Bátran jöhet a sült krumpli is!
Mindössze annyi a változtatás, hogy olajban sütés helyett alufóliában, héjában vagy sütőpapíron süsd meg a krumplit!
![]()
Levest készítesz belőle?
Főleg, ha krémlevest csinálsz, akkor óvatosan válassz főfogást! Csak grillezett vagy párolt húsokat, azokat is szigorúan zöldsalátával!
![]()
Imádod a krumplifőzeléket?! Hát persze! Ki nem?
Semmi gond, készítsd bátran, de sose túl öreg burgonyából - ennek ugyanis borzasztó magas a keményítőtartalma. Fontos az is, hogy a krumplihoz tegyél valamilyen más, alacsonyabb energiatartalmú zöldséget is. Legyen a főzeléked például burgonya-kelkáposzta páros! Nyugodtan keverd egyforma arányban. Az íze ugyanolyan marad, de sokkal több rost, és sokkal kevesebb kalória lesz benne!
![]()
Krumpliköretből csak féladagot (10-12 dkg) kérj!
A másik fele legyen zöldsaláta, vagy párolt zöldség. Rengeteg bevitt szénhidrátot spórolsz meg magadnak, és sok rostot nyersz!
![]()
Készíts bátran belőle grill zöldségkeveréket!
Adj mellé cukkinit, hagymát, gombát és nem kell aggódnod a kalóriák miatt!
![]()
A "fele-kiváltós trükk" krumplis tésztánál is jól jön!
A krumplimennyiség felét helyettesítsd cukkinivel vagy akár vastag húsú paprikával. Az ízében biztos nem fogsz csalódni, viszont rengeteg fölösleges energiától kíméled meg magad.
![]()
Most jön, amit senki se szeretne hallani!
Van ugyanis egy krumplialapú étel, ami sajnos tényleg meg kell vonnod magadtól, ha fogyni szeretnél.
Ez pedig a krumplipüré. Azzal, hogy pürésíted, a szénhidrát gyorsabb felszívódását éred el és a tej, a tejszín, a vaj csak rásegít erre. Szóval diéta idején ez a köret sajnos továbbra is tiltólistásnak számít!


