kulcsár edina
Sokan úgy vélik, hogy a pitypang valójában gaz, amit tűzzel-vassal irtani kell. Pedig ennek a szerény virágnak minden része gyógyít. Érdemes máris gyűjteni belőle!
A kerttulajdonosokat leginkább a szép gyep miatt bosszantja ez a virág, hiszen makacsul felüti a fejét, és csak az segít, ha gyökerestül kitépik. A konyhakertben sem szívesen látott vendég, hiszen a zöldségek között semmi keresnivalója. Pedig a gyógyító pitypang hasznos társ, és ha nem is mindenhol, de néhány helyen érdemes meghagyni a kertben, hiszen hivatalosan is elismert gyógynövény, amelynek minden része felhasználható egészségünk megőrzésében. Levele, virága, gyökere egyaránt tartalmaz keserűanyagokat, flavonoidokat, karotinoidokat. Étvágynövelő hatású, javítja az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Máj- és epebántalmak esetén segítséget nyújt a szervezetnek, teája vizelethajtó, vértisztító. A gyógyító pitypang máris előbújt a kertekben, mezőkön, és bár virágot csak egy-két hét múlva fog hozni, a leveleit máris felhasználhatod. Mutatjuk, mi mindent készíthetsz belőle!
1. Tedd a salátádba
A pitypang levele minden salátát feldob, érdemes szedni egy jó nagy marékkal, és alapos tisztítás, mosás után egyszerűen csak felhasználni éppúgy, ahogyan a fejes saláta leveleit. De akár meg is párolhatod körethez, sőt, a belőle készült leves is igazi különlegesség. Rukkola helyett teheted pizzára is, vagy töltött húsok színes és ízletes kiegészítője lehet, ha apróra darabolva a töltelékhez hozzáadod. Érdemes tudni, hogy a keserűanyag-tartalom virágzáskor a legmagasabb a levelekben, vagyis zsengébb és ízletesebb leveleket szedhetsz azelőtt, hogy a közismert, sárga virágokat meghozza a növény. Ám később sem kell lemondanod a pitypanglevélről: ha virágzáskor szeded, felhasználás előtt áztasd egy-két órára vízbe, így lágyul, szelídül az íze.
2. Főzz belőle isteni mézet
Amint megjelennek a sárga virágok, máris leszedheted őket, hiszen a pitypangméz a kinyílott virágokból készül. Érdemes kirándulás közben szedni, hiszen rengeteg virágra lesz szükséged: 200-250 darabra, melyeket csípj le közvetlenül a virágfej alatt. Nem kell őket megmosni, de alaposan rázd ki, mielőtt felhasználod; ezután tedd fel egy fazékba, egy liter vízzel főni. Alacsony lángon forrald 40 percig. Ezután szűrd át a főzetet, és alaposan nyomkodd ki. A leszűrt léhez adj hozzá fél kiló cukrot, és gyenge lángon forrald további negyven percig. Ha lejárt az idő, mehet is a főzet csírátlanított befőttes üvegekbe. Ilyenkor még folyós, de ez természetes: a méz állagot később, kihűlés közben veszi fel. Használhatod ugyanúgy, ahogy a mézet: vajas kenyérre, teába, kávéba, süteményekhez. Isteni finom, és egészséges.
3. Rittyents belőle hűsítő szörpöt
Ha különleges, egészséges nyári frissítőre vágysz, akkor készíts szörpöt a kinyílt virágokból! Ehhez kevesebbet kell szedned, mint a mézhez: egy liter vízhez egy marék virágra lesz szükséged. Itt is fontos, hogy szár nélkül, csak a virágfejeket szedd le. Áztasd őket hűvös, sötét helyen 24 órán keresztül, majd másnap főzd meg a szörpöt: tedd a vizet, a virágfejeket, fél kiló cukrot és egy karikákra vágott citromot egy fazékba, és melegítsd gyöngyözésig. Fontos, hogy ne forrald fel, hiszen azzal elveszítené a főzet az értékes anyagokat. Forrón töltsd sterilizált üvegekbe, majd tedd szárazdunsztba kihűlésig.
4. Készíts belőle pikáns ecetet
Ha szereted az ízesített, fűszeres eceteket, akkor ezt ne hagy ki! Saláták ízesítésére, húsok pácolására, zöldségekhez isteni finom kiegészítő, és roppant egészséges is; ha reggelente egy kis pitypangecetet vízzel keverve megiszol, azonnal rendbe teszi az emésztésedet. Az elkészítése roppant egyszerű: fertőtleníts ki egy befőttes üveget, majd helyezd bele a virágfejeket. Ezután töltsd fel annyi ecettel, hogy ellepje őket. Fedd le, majd hűvös helyen pihentesd; akkor a legfinomabb, ha jó sokáig ázik; 4-6 hét után érdemes újra elővenni. Szűrd le az ecetet, majd töltsd palackba, és máris használhatod.