Máris roskadásig vannak a piacokon a pultok a korai eperterméssel, és a java még hátravan: hamarosan indul a szezon, érdemes előre összegyűjteni néhány isteni epres süti receptet. Az eper nem csupán finom, de nagyon egészséges gyümölcs is: rengeteg C-vitamin van benne, emellett alacsony a cukortartalma, és tele van rostokkal. Nyersen is nagyon finom, márthatod csokiba, vagy megbolondíthatod egy kevés tejszínhabbal, de isteni epres süti is készülhet belőle. Mutatunk három olyan receptet, amihez nem kell nagy konyhaművésznek lenned, kezdőknek is garantált a sikerélmény; a végeredmény pedig isteni lesz.
Epres galette
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
3 ek cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
80 dkg eper
1 db tojás
1 tojássárgája
Elkészítés:
Szitáld egy tálba a lisztet, add hozzá a sót és a cukrot, majd morzsold el a hideg vajjal. Add hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrd homogén tésztává.
Pihentesd fél órát hideg helyen; ez alatt tisztítsd meg és darabold fel az epret.
Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és ezen nyújtsd ki a tésztát. Halmozd a közepére az epret, szórj rá egy kevés cukrot és a reszelt citromhéjat.
Kend le a tészta peremét a tojássárgájával, majd vagdosd be a tésztát, és hajtogasd fel a széleket az epres töltelékre. A széleket is kend le, majd szórd meg kevés porcukorral.
180 Celsius fokra előmelegített sütőben, körülbelül 20-25 perc alatt süsd készre.
Epres tejfölpiskóta
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
3 db tojás
30 dkg tejföl
40 dkg eper
Elkészítés:
Készítsd elő az epret: alaposan mosd meg, és tedd egy szűrőbe lecsöpögni.
Üsd bele a tojásokat egy nagyobb tálba, és add hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot. Habverő vagy robotgép segítségével keverd habosra és világossárgára.
Tedd hozzá a tejfölt, és alaposan keverd el a tojásokkal. Utána mehet bele az átszitált, sütőporral összekevert liszt és a reszelt citromhéj. Keverd simára a tésztát, majd öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Szórd a tészta tetejére az epreket, majd előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon süsd aranybarnára.
Porcukorral a tetején tálald.
Epres tiramisu
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta
2 evőkanál porcukor
50 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
6 dl víz
80 dkg eper
1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
A megmosott, lecsepegtetett epret darabold fel; egyharmadát tedd fel a vízbe főni. Ha forrni kezd, adj hozzá egy evőkanál porcukrot, és folyamatos kevergetés mellett főzd öt percig.
Húzd le a tűzről, add hozzá a citrom héját és a levét, majd botmixerrel pürésítsd.
A babapiskótákat mártsd az eperszószba, majd kezdd el rétegezni egy-egy pohárban a mascarponés krémmel. A rétegek között, a piskótákra mindig kanalazz egy keveset az eperszószból.
Tálalás előtt pihentesd a hűtőben 3-4 órát, hogy összeérjenek az ízek.