tóth gabi
Rengeteg szép emlék köti össze őket, hiszen éveken keresztül ott voltak minden háztartás nappalijában, és együtt főztek a háziasszonyokkal. Kovács Lázár és Kaszás Géza barátsága szerencsére napjainkra sem kopott meg.
Közel huszonöt éve annak, hogy Kovács Lázár és Kaszás Géza először köszöntötte a nézőket a képernyőn.
Két különböző világból jöttek, mégis rengeteget tanultak egymástól, aminek a mai napig van pozitív hozadéka.
"Géza nem tudott főzni, de ezt nem is tagadta. Aztán annyit volt mellettem, hogy azóta nagyon jól főz, de ehhez kellett ő is, hogy meg akarja tanulni ezt a szakmát. Persze én is rengeteget tanultam tőle, a beszédből, a televíziózásból és az előadóművészetből" – kezdte Lázár a hot! magazinnak.
Már első találkozásra is szimpatikusak voltak egymásnak, ráadásul előfordult, hogy egy nap húsz adást vettek fel egymás után, ezért különösen hamar összeszoktak.
Rögtön felmértük, hogy a másik miben jó. Lázár figyelt arra, hogyan fejezzük ki magunkat, én pedig a főzés fortélyait lestem el tőle.
Az él az emlékeimben, hogy egy olyan fiatalemberrel kerültem kapcsolatba annak idején, akiben nagy volt a tettvágy. Fontos, hogy emellett végtelenül szimpatikus és alkalmazkodó srác, aki hamar tanúbizonyságot tett arról, hogy nagyon komoly a szakmai tudása" – mondta Kaszás Géza.
"Ő jobban el tudta mondani a szponzorokat a tévében, én pedig a szakmai részét" – vette át a szót nevetve Lázár. "Szerencsére gyorsan egymásra hangolódtunk. Bennem mindig ott volt a vágy a tanításra, hiszen akkoriban jött be az olívaolaj vagy az olyan technológiák, mint a teflonos serpenyő, amit szerettem volna megmutatni."
Érdekes, de sosem vesztünk össze semmin. Mindkettőnknek megvoltak a saját balhéink, de pénzen sosem vitáztunk, és szakmai összeszólalkozások sem voltak.
A két sztárt másfele sodorta az élet, de elmondásuk szerint semmit sem csorbított a barátságukon az, hogy vége lett a közös munkának. Mostanában azonban nem tudnak annyiszor összeülni, mint annak idején.
"Totál be van havazva mindig! Most is az adventi vásár házigazdája a Bazilikánál, ráadásul egy nagyon klassz helyet üzemeltet, ahol a fotózás is zajlott" – mondta a színész.
Régen rengeteget jártak össze, ám ma már Géza Dunakeszin él, Kovács Lázár étterme és otthona pedig Budapesten található, emiatt csak egy-két nyári rendezvényen van lehetőségük találkozni. Amikor összefutnak, úgy tudnak folytatni egy évekkel korábban megkezdett beszélgetést, mintha nem telt volna el közben az idő.
Lázár hatására kinyílt előttem a gasztronómia világa. Az, hogy ehhez mennyi kultúra kötődik, az ételkészítéstől a tálalásig, egyszerűen fantasztikus! Annak idején egyáltalán nem érdekelt ez.
"Lázár hatására vettem meg az első konyhai eszközeimet, és mire megnősültem, már egy szuper konyhám volt. Ráadásul itthon rengeteg könyvem van a gasztronómiáról, de annyira, hogy új falat kellett nyitnom, hogy minden elférjen. Rengeteg jó emlékünk van, de a legemlékezetesebbek a vidéki és a külföldi főzések voltak. Mindig szép számú stábbal dolgoztunk, így hatalmas bulit csaptunk a főzések után, és együtt ettük meg, amit készítettünk" – sorolta a közös emlékeket Kaszás Géza.
A sertéshús egy klasszikus eleme az ünnepi asztalnak, így ez Lázárnál és Gézánál sem maradhat el a karácsonyi időszakban.
Elkészítési idő 70 perc
Hozzávalók 4 személy részére:
• 1,2 kg csontos sertéskaraj • 30 dkg májas hurka • 1 mokkáskanál őrölt köménymag • 1 teáskanál fűszerpaprika • 1 evőkanál só
A párolt káposztához:
• 1 közepes fej lila káposzta • 1 dl száraz fehérbor • 4 evőkanál 10%-os ecet • 5 evőkanál étolaj • 8 dkg kristálycukor • 1 mokkáskanál őrölt köménymag • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors • 1 teáskanál só
Elkészítés:
1. A kétujjnyi vastagra vágott csontos sertéskarajt, tehát sertésbordát a csonttal ellentétes oldalon felszúrjuk, klopfolóval megütögetjük, megtöltjük a kész, bőr nélküli hurkatöltelékkel, majd hústűvel megtűzzük. A betöltött hús külső részét besózzuk, és megszórjuk őrölt köménymaggal, valamint fűszerpaprikával.
2. Sütőbe helyezzük, és 180 C-fokon, alufóliával letakarva 35 percig sütjük. Ezután levesszük az alufóliát, és még 12 percig sütjük.
3. A lila káposztát vékony metéltre vágjuk, majd a kevés olajon elkaramellizált kristálycukorra öntjük. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kevés őrölt köménnyel, majd felöntjük fehérborral. Fedő alatt 10 perc alatt puhára pároljuk, majd ecettel ízesítjük. A párolt káposztát a megsült töltött bordával tálaljuk.
A fotózáson klasszikus mézeskalács készült. Íme a recept!
Elkészítési idő 25 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
• 80 dkg búzaliszt • 35 dkg porcukor • 5 dkg margarin • 4 tojás • 1 csomagmézeskalács fűszerkeverék • 1 mokkás-
kanál só • 2 csomag (összesen 40 g) szódabikarbóna • 5 evőkanál méz
A kenéshez: • 1 tojás
A díszítéshez: • 2 tojásfehérje • 1 csipet só • 30 dkg porcukor
Elkészítés:
1. Keverjük össze a mézeskalács alapanyagait. Ha van rá időnk, egy egész éjszakára tegyük hűtőbe.
2. Nyújtsuk 4 mm vastagra a tésztát, szaggassuk ki, majd kenjük meg felvert tojással a tetejét.
3. Süssük 180 C-fokon, légkeveréses funkción 5 percig. Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük cukormázzal.
4. A díszítéshez a tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, adjuk hozzá a porcukrot, majd jó alaposan dolgozzuk össze. Töltsük habzsákba, és díszítsük vele a kisült mézeskalácsokat.