Létrehozva: 2021.08.23.

Gyógynövények a természet patikájából (X)

Az egészségre való jótékony hatással rendelkező gyógynövények összességét gyakorta nevezik a természet patikájának. A népi gyógyászat által évszázadok óta sikerrel alkalmazott gyógyhatású növények kivonatát tartalmazzák a különböző, testi-lelki problémákra megoldást kínáló étrend-kiegészítők is, koncentrált hatóanyag-tartalommal és könnyen fogyasztható formában.

Természetesen fontos szem előtt tartani, hogy a gyógynövények alkalmazása nem váltja ki az orvos által felírt gyógyszereket és kezeléseket, és semmiképpen nem helyettesíti a krónikus betegségek gyógyítására szükséges terápiákat – a megfelelő módon használva azonban a gyógynövények segíthetnek a betegségek megelőzésében és a kellemetlen tünetek enyhítésében. Érdemes időt tölteni a különböző típusú gyógynövényeket megismerésével – melyik gyógynövény mire jó, milyen módon alkalmazható, hogyan gyűjthetjük be természetesen, mely étrend-kiegészítők tartalmazzák hatóanyagát a legnagyobb koncentrációban.

Ginkgo biloba, memóriavédő a Távol-Keletről

A szellemi frissesség és a mentális egészség megőrzésében különösen hatékony gyógynövénynek számítanak az orbáncfű, a golgotavirág, a ginzeng és a memóriavédőként is emlegetett ginkgo biloba. Az utóbbi, páfrányfenyő néven is ismert, eredetét tekintve Kínából származó gyógynövény magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, immunerősítő hatása mellett javítja a vérkeringést és az anyagcsere működését. A napjainkban elsősorban a szellemi frissességre gyakorolt hatásáról ismert gyógynövény legfőbb összetevői a flavonoidok – mely megnevezés az antioxidánsok egy, leginkább növényekből előforduló csoportját jelöli – és a terpenoidok, melyek szénhidrogének és oxigéntartalmú származékok. Agyserkentő hatása miatt a ginkgo bilobát gyakorta emlegetik memóriavédő gyógynövényként is, alkalmazása segítséget nyújthat az időskori demencia megelőzésében.

Alkalmazási módja meglehetősen sokrétű: a ginkgo biloba kivonatát magunkhoz vehetjük tabletta, kapszula, tinktúra és ampulla formájában is, fogyaszthatjuk továbbá gyógyteaként is. Az immunerősítő hatást fokozandó, bizonyos termékek a ginkgo biloba hatóanyagai mellett hozzáadott C-vitamint, fokhagyma-kivonatot vagy például magnéziumot tartalmaznak.

Mire jó a ginkgo biloba magja?

Noha a Kárpát-medencében valószínűleg viszonylag kevesen ismerik, a távol-keleti gasztronómia évszázadok óta alkalmazza a ginkgo biloba magját. A ginkgómag nyersen nem fogyasztható enyhe mérgező hatása miatt – megfelelő előkészítés (a felhasználási mód függvényébenleforrázás, áztatás, szűrés, leöblítés) után azonban konzervbe való sós lé készíthető belőle, megsózva fogyasztható nassolnivalóként, s kiváló díszítőeleme az ínyenc, konyhai kreációknak.

(X)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!