kulcsár edina
Az egészségre való jótékony hatással rendelkező gyógynövények összességét gyakorta nevezik a természet patikájának. A népi gyógyászat által évszázadok óta sikerrel alkalmazott gyógyhatású növények kivonatát tartalmazzák a különböző, testi-lelki problémákra megoldást kínáló étrend-kiegészítők is, koncentrált hatóanyag-tartalommal és könnyen fogyasztható formában.
Természetesen fontos szem előtt tartani, hogy a gyógynövények alkalmazása nem váltja ki az orvos által felírt gyógyszereket és kezeléseket, és semmiképpen nem helyettesíti a krónikus betegségek gyógyítására szükséges terápiákat – a megfelelő módon használva azonban a gyógynövények segíthetnek a betegségek megelőzésében és a kellemetlen tünetek enyhítésében. Érdemes időt tölteni a különböző típusú gyógynövényeket megismerésével – melyik gyógynövény mire jó, milyen módon alkalmazható, hogyan gyűjthetjük be természetesen, mely étrend-kiegészítők tartalmazzák hatóanyagát a legnagyobb koncentrációban.
A szellemi frissesség és a mentális egészség megőrzésében különösen hatékony gyógynövénynek számítanak az orbáncfű, a golgotavirág, a ginzeng és a memóriavédőként is emlegetett ginkgo biloba. Az utóbbi, páfrányfenyő néven is ismert, eredetét tekintve Kínából származó gyógynövény magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, immunerősítő hatása mellett javítja a vérkeringést és az anyagcsere működését. A napjainkban elsősorban a szellemi frissességre gyakorolt hatásáról ismert gyógynövény legfőbb összetevői a flavonoidok – mely megnevezés az antioxidánsok egy, leginkább növényekből előforduló csoportját jelöli – és a terpenoidok, melyek szénhidrogének és oxigéntartalmú származékok. Agyserkentő hatása miatt a ginkgo bilobát gyakorta emlegetik memóriavédő gyógynövényként is, alkalmazása segítséget nyújthat az időskori demencia megelőzésében.
Alkalmazási módja meglehetősen sokrétű: a ginkgo biloba kivonatát magunkhoz vehetjük tabletta, kapszula, tinktúra és ampulla formájában is, fogyaszthatjuk továbbá gyógyteaként is. Az immunerősítő hatást fokozandó, bizonyos termékek a ginkgo biloba hatóanyagai mellett hozzáadott C-vitamint, fokhagyma-kivonatot vagy például magnéziumot tartalmaznak.
Mire jó a ginkgo biloba magja?
Noha a Kárpát-medencében valószínűleg viszonylag kevesen ismerik, a távol-keleti gasztronómia évszázadok óta alkalmazza a ginkgo biloba magját. A ginkgómag nyersen nem fogyasztható enyhe mérgező hatása miatt – megfelelő előkészítés (a felhasználási mód függvényébenleforrázás, áztatás, szűrés, leöblítés) után azonban konzervbe való sós lé készíthető belőle, megsózva fogyasztható nassolnivalóként, s kiváló díszítőeleme az ínyenc, konyhai kreációknak.
(X)