RETRO RÁDIÓ

Ne öld meg az ételt, így maradsz egészséges

Létrehozva2020. 03. 14. 23:38

Az élelmiszerek hőkezelése során számos értékes tápanyagtól fosztjuk meg ételeinket. Az enzim diéta alapját így az képezi, hogy minél több nyers táplálék kerüljön a tányérunkra.

Dr. Edward Howell amerikai orvos professzor már a negyvenes években kidolgozott egy olyan étrendet, amely szerinte számos betegség-, illetve allergia kialakulásának kockázatát csökkentheti. Diétája igen népszerű lett a XXI. században, hiszen a nyugati társadalom java küzd a mára „népbetegségeknek” titulált problémákkal. Dr. Howell szerint a számtalan kisebb-nagyobb testi elváltozás oka, hogy nem eszünk elegendő nyers táplálékot. Ha a vadállatok étrendje bizarrnak is tűnhet, az orvos elképzelését számos kutatás alátámasztja.

Segítsük az emésztést!

Az enzimek szervezetünk csodálatos szereplői! Testünkben -többek között- az anyagcsere enzimek működtetik az emésztési folyamatokat, felfogják a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat. Míg ez utóbbiak tehát arról gondoskodnak, hogy az emésztés során minden megfelelően működjön, a szervezetünk különböző szerveiben található enzimek mind más-más szerepet töltenek be. Bonyolult feladat lenne kiszámolni, hogy mennyi található belőlük az emberi testben, hiszen rengetegfélét ismerünk. Mivel fontos szerepet töletenek be, érdemes megbizonyosodnunk arról, hogy zavartalanul működnek. Pusztán egy részük található meg szervezetünkben, azonban különböző táplálékokkal plusz mennyiséget vihetünk be a testbe. Vagyis szervezetünk enzimjeinek munkáit segítjük, ha enzimdús táplálékokat is fogyasztunk.

Az enzimek olyanok, mint a bankszámla

Az enzimeket úgy képzelhetjük el, mint emésztésünk segítőit, amelyek minél többen tevékenykednek, annál jobban megkönnyítik gyomrunk dolgát. Számukat mi is befolyásolhatjuk azzal, hogy enzimdús élelmiszereket fogyasztunk-e. Így nem terheljük szervezetünket, hanem energiát biztosítunk számára a táplálékból. Ha nyers ételeket eszünk, az azokban található rengeteg enzim már akkor megkezdi az emésztési folyamatot, amikor az étel leér a gyomorba. Ezzel ellentétben a főzőtt étel akár egy órán keresztül is „várakozhat” arra, hogy gyomrunk megkezdje az emésztést. Vagyis szervezetünk enzimkészlete olyan, mintha egy bakszámlával rendelkeznénk, amelyen számottevő összeg található. Ha enzimdús ételeket fogyasztunk, az olyan, mintha pénzzel töltenénk fel a számlát. Ha azonban folyton csak hőkezelt ételeket viszünk be a szervezetbe, annak értékes fehérjekészlete egyre fogy, mert a főtt vagy sült ételben nincs semmilyen enzim. Ez tehát egyenértékű a bankszámlán lévő pénz elszórásával. Ha pedig gondolkodás nélkül „költekezünk”, az az enzimek szintjén azok megfogyatkozását, majd hiányát eredményezi, és különböző betegségek kialakulásához vezet. Ráadásul Dr. Howell úgy véli, ha nem fogyasztunk elég enzimdús ételt, az egy ördögi kört eredményez: a szervezet megkísérel plusz mennyiséget termelni, de hosszú távon emiatt megnagyobbodnak az emésztőszervek. A megváltozott szervek pedig még kevésbé képesek elegendő fehérjét termelni a kár helyrehozatalához.

Nyerjünk energiát!

Dr. Howell szerint az élő növényekben rengeteg életenergia van, hiszen a talajból, a levegőből, az esővízből és a napfényből származó tápanyagok mind megtalálhatóak a nyers, kezeletlen táplálékban. A hőkezeléssel ez az értékes energia sajnos elvész. Gondoljunk csak a nyers, kicsírázó krumplira, mely főzve vagy mikrohullámú sütést követően már soha nem képes erre. Annak ellenére, hogy az ember emésztőenzimjei lényegesen erősebbek, mint a vadállatoké, nekünk is szükségünk van tehát nyers táplálékra. Ideális esetben ez a hőkezelt étel háromszorosát teszi ki napi étrendünkben.

 

Tipp: Mivel időskorban gyengül az enzimtevékenység, és a különböző, gyakran előforduló betegségek kialakulásának kockázata is magasabb, érdemes különösen odafigyelni az enzimdús táplálkozásra!

 

Jó tudni! A nyers élelmiszer általában kevésbé hizlal, mint a hőkezelt. Ugyanannyi banán például megsütve jobban elősegíti a súlygyarapodást, mint nyers formában.

Enzimdús ételek

  • Nyers zöldségek (pl. zöldsaláta, avokádó)
  • Nyers gyümölcsök (pl. banán, szőlő, mangó, nyers datolya, füge)
  • Csíráztatott gabonák
  • Magvak, nyers diófélék
  • Nyers (kissé zavaros) méz
  • Nyers vaj
  • Pasztörizálatlan tej
  • Sushi (nyers hal és tenger gyümölcsei)
  • Tatárbifsztek
  • Pármai sonka
Enzimgátlók, amelyek csökkentik e fehérjék működését

  • Dohányzás

  • Magas koleszterinszint

  • Élelmiszer-adalékanyagok

  • Röntgensugarak

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.