Íme, a legjobb trükkök: most kell szaporítani a muskátlit

A nyár vége vagy az ősz kezdete a legjobb időszak a növényeink szaporítására, megfiatalítására. Fontos, hogy még a fagyok előtt a gyökereztetett dugványok megerősödjenek.

A muskátli az egyik legkedveltebb balkonnövényünk, hiszen színes és más növényekkel is összeültethető, de önmagában is csodálatos dísze lehet a terasznak. Viszonylag egyszerű a gondozása, a szaporítása és a teleltetése is. Nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan virágzik, nagyon mutatós és változatos. A muskátli esetében viszont különösen igaz, hogy a friss dugványok gyökereztetésével nagyobb esélyünk van, mint ha a teljes növényt kívánjuk újra kivirágoztatni majd a következő évben.


Fotó: 123RF

Így készítsük elő a dugványt

Az egészséges muskátliról éles késsel vágjunk le erős, 12-20 cm hosszú hajtásokat, úgy hogy az alsó szárcsomó alatt hagyjunk még 1 cm szárat. Csak teljesen egészséges, friss és erőteljes dugványok alkalmasak a gyökereztetésre. A virágos vagy bimbós hajtások nem alkalmasak szaporításra.

A bimbókat, az alsó leveleket tépjük le, mert sok energiát elvonnak a növénytől. Várjunk, amíg a szár megszikkad, majd jó minőségű táptalajba 3-4 cm mélyen dugjuk le. A gyökereztetéshez 80-95%-os páratartalomra van szükség. Ilyen körülményeket biztosítva, akár 3 hét alatt életképes lesz a kis növény. A megfelelő páratartalmat akkor tudjuk biztosítani, ha a növényeket nylon zacskóval letakarjuk.

Fotó: 123rf

Árnyékos helyen, rendszeresen öntözve szép gyökereket növesztenek. A fagyok előtt nem túl világos hűvös helyre pl. előszobába, folyosóra helyezzük. A teleltetés alatt mérsékelten locsoljuk. A tápoldatozást februárban már el lehet kezdeni. Tavaszra az így átteleltetett növények biztosan virágba borulnak.

Milyen edénybe ültessünk?

Az ültető edény lehet cserépből, fából, műanyagból, bádogból készült láda is. A legfontosabb, hogy a felesleges víz el tudjon szivárogni belőle. A ládák alá kerüljenek alátétek. Egy méter hosszú ládába maximum 3-4 növényt ültessünk.

Fontos a virágföld

A muskátli kedvence az úgynevezett C típusú föld, mely tápanyagban rendkívül gazdag. Mivel a muskátli sok virágot hoz, sok vizet és tápanyagot vesz fel, ezért nyáron a talaj tápanyagát majd pótolni kell, tápoldozással.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!