1 éve

Kiderült, hogy melyik a leghatékonyabb diéta, és az nem a mediterrán

Sokan esküsznek a mediterrán diétára, ám a legnagyobb súlyvesztés érdekében másként kell étkezni egy új kutatás szerint. Koplalni viszont tilos...

Egy amerikai orvoscsoport 62 túlsúlyos résztvevőt vizsgált abból a szempontból, hogy melyik volt a leghatékonyabb diéta a fogyásukhoz. Kétféle étrend hatását vizsgálták: az eddig leghatékonyabbnak tartott mediterrán étrendét, és az állati eredetű termékeket nem tartalmazó vegán diétáét. Ez utóbbi kizárólag növényi eledelek fogyasztását engedélyezi, a húson és a halon kívül kimaradnak belőle a tejtermékek (ezeket növényi helyettesítőkkel pótolják), a tojás, de még az olyan állati eredetű eledelek is, mint a méz. A résztvevőket két csoportra osztották, mindkét csoport négy hónapig követte a két diéta egyikét, vagy a sovány húsoka, halak és tejtermékek fogyasztását engedélyező mediterrán diéta elvei alapján táplálkozott, vagy a kizárólag növényi összetevőkből álló vegán étrenden élt.

Fotó: Pixabay.com

Az orvoscsoport folyamatosan mérte a résztvevők testsúlyát, vérzsírszintjét, testösszetételét, valamint az inzulinrezisztencia szempontjából is figyelte őket. Az eredmények szerint a vegán diétát követők körülbelül 4 kilóval több zsírt veszítettek a kísérlet során, mint a mediterrán diétával fogyók. A leghatékonyabb diéta azonban nem csak a derékméretüket csökkentette: a kutatók a zsigeri zsír mennyiségében is csökkenést mértek náluk. Ez az a zsírpárna, amely a belső szerveket veszi körül, és az egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy ebből ne legyen túl sok a szervezetünkben. Ha ugyanis ez a „belső zsír” nagyon felszaporodik, nagyobb a szív- és érrendszeri problémák kockázata.

A mediterrán diétával fogyók koleszterinszintje nem csökkent számottevően, a vegánok esetében azonban ez az adat is 18,7 milligrammal csökkent. A vérnyomás mindkét csoport tagjainál alacsonyabb lett, itt a mediterrán étrend bizonyult érdemesebbnek a leghatékonyabb diéta címére.

Fotó: Pixabay.com

A kutatás vezetője. Dr. Hana Kahleova szerint eddig is tudtuk, hogy mind a vegán, mind pedig a mediterrán diéta rendkívül hasznos, ám eddig még nem hasonlították össze közvetlenül a hatásukat. Most viszont kiderült, hogy a vegán étrend megkaphatja a leghatékonyabb diéta címét, akár a fogyásról, akár az egészségügyi mutatók javításáról van szó. Ennek az a legfőbb oka, hogy egy döntően növényi összetevőkből álló étrenddel kevesebb kalóriát és zsírt viszünk be a szervezetünkbe. A mediterrán diéta ezzel szemben sok zsíros, tengeri halat, tejterméket és növényi olajat tartalmat, ami növeli a zsírfogyasztásunkat, ez pedig az étrend kalóriatartalmán is meglátszik, hiszen a zsiradékok nagyon energiadúsak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!