kulcsár edina
A szervezet gyulladásos folyamatai felerősítik a krónikus betegségek tüneteit és gyengítenek a Covid-betegséggel szemben. Helyes táplálkozással sokat javíthatsz a helyzeten, megmutatjuk, ilyen ételek segítenek!
A gyulladás akut betegségek, például egy nátha esetén része a gyógyulási folyamatnak. Ám ha a szervezetben tartósan is jelen vannak gyulladásos folyamatok – pl. fogíny, vékonybél, vastagbél – akkor komoly bajt okozhatnak. Súlyosbodhatnak egyes autoimmun betegségek tünetei, de nőhet a daganatok, a cukorbetegség vagy az elhízás kockázata is. Sajnos a koronavírus-betegség súlyos változatának kialakulására is nagyobb az esély belső gyulladások mellett.
Épp ezért jobb elkerülni, vagy legalábbis a lehető legjobban kordában tartani ezeket a folyamatokat!
Ehhez pedig a legjobb eszköz az egészséges étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget, összetett szénhidrátot és omega-3 zsírsavat tartalmaz, viszont kevés benne a feldolgozott élelmiszer, az egyszerű szénhidrát és a feldolgozott étel.
Több kutatás is igazolta már, hogy az egészséges étrend képes csökkenteni a gyulladásokat a szervezetben, és ezáltal hozzájárulni egy sor betegség megelőzéséhez. De a gyulladáscsökkentő hatású ételek a sportolók regenerációját, az idő előtti öregedés megelőzését, és a szívbetegségek kivédését is segíthetik. Ráadásul a gyulladáscsökkentő étrend általában véve is egészséges, tehát rosszul járni nem igazán lehet vele. Az ételek elkészítésére viszont kétségtelenül több időt kell szánni, hiszen gyorsételek és készételek egyáltalán nem szerepelnek benne.
Ezt kellene minél többet enni A gyulladáscsökkentő étrend egyébként a mediterrán étrend közeli rokonának tekinthető, hiszen mindkettőben sok a gyümölcs, a zöldség, a sovány hús, a hal és a teljes kiőrlésű gabona. Jó választás tehát bármilyen friss vagy aszalt gyümölcs, a zöldségek, különösen a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol és a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek, a zsíros tengeri halak, a teljes kiőrlésű gabonák, például a zabpehely, a barna rizs vagy a teljes kiőrlésű kenyér. De szerves részei ennek a diétának, a diófélék, a magvak, például a lenmag, illetve az egészséges növényi olajok forrásai, így az avokádó vagy az olívaolaj is. Ide tartozik a gyömbér, a zöld tea vagy a mértékkel fogyasztott étcsokoládé. illetve vörösbor is.
1. nap:
Reggeli: nagy szemű zabpehely apróra vágott dióval vagy mandulával, áfonyaszemekkel és kókusz- vagy zabtejjel, egy csésze zöld tea.
Ebéd: gyömbéres csirkecurry barna rizzsel és párolt zöldségekkel.
Vacsora: darált pulykahússal és zöldségekkel töltött paprika.
Nassolás: szeletelt alma vagy körte.
2. nap:
Reggeli: zabkása friss gyümölcsökkel
Ebéd: Roston sült hal párolt árpagyönggyel és párolt zöldségekkel.
Vacsora: teljes kiőrlésű kenyérszeletek avokádókrémmel és paradicsommal.
Nassolás: egy kis marék diákcsemege só nélküli magvakból és mazsolából
Mit nem szabad enni? Az egyszerű szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, például a fehér kenyeret, tésztát és a süteményeket, valamint más, cukorban gazdag ételt érdemes ritkán fogyasztani. Ugyanígy jobban teszed, ha spórolsz a vörös húsokkal, a feldolgozott húskészítményekkel, például a kolbász- és szalámifélékkel, a tejtermékekkel, valamint a bő zsiradékban sütött ételekkel.