MEDICINA

Így függ össze valójában az elhízás és a koronavírus

Egyre többet hallani arról, hogy az elhízás veszélyesebbé teheti a helyzetet, ha elkapjuk a koronavírust. De mit tudunk valójában erről a kapcsolatról?

Nagy-Britanniában nemrég maga Boris Johnson miniszterelnök szállt be az elhízás elleni kormányzati küzdelembe. Ő szó szerint saját magán tapasztalhatta meg, mit tesz az emberrel a koronavírus – különösen, ha van rajta néhány plusz kiló. Helyi szakértők szerint ez a kormányzati kampány helyes lépés, mások viszont aggódnak, hogy a kalóriák feltüntetése az ételek csomagolásán az erre hajlamos embereknél akár az étkezési zavarok kialakulását is elősegítheti. Ráadásul az elhízás kialakulásához a túlzott kalóriafogyasztáson kívül más tényezők is hozzájárulhatnak, például az illető egészségi állapota, genetikai öröksége, az otthonról hozott étkezési szokások, de még az is, ha egyszerűen nem tudja megfizetni az egészséges élelmiszereket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Koronavírus 01

Fotó: Pixabay.com

De mennyit is tudunk eddig az elhízás és a koronavírus-fertőzés összefüggéseiről? A kutatók szerint az elhízottak esetében nagyobb a komoly komplikációk és az intenzív osztályra kerülés kockázata. A fiatalok esetében is világosan megfigyelhető, hogy a túlsúlyosak és elhízottak kevésbé képesek elkerülni a súlyos szövődményeket.

Egy brit statisztika szerint átlagosan a betegek 2,9 százaléka kerül kritikus állapotba. A súlyosan elhízottak között ez az arány közel 8 százalék. Ráadásul a súlyos elhízáshoz gyakran társulnak más betegségek, például cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri problémák, így még veszélyesebbé válhat a helyzet a beteg számára.

Koronavírus és elhízás

Fotó: Pixabay.com

Egyes teóriák szerint az elhízás maga is együtt jár a szervezet általános, enyhe gyulladásos állapotával. Ez pedig könnyen előidézheti az úgynevezett citokin-vihart. Ez az immunrendszer túlzott reakciója a fertőzésre, ami különösen veszélyes állapotot idézhet elő. A zsírsejtekben ráadásul sok az úgynevezett ACE2 fehérje, amely megkönnyíti, hogy a vírus behatoljon a szervezet sejtjeibe.

Épp ezért a túlsúlyosaknak most a szokásosnál is jobban ajánlott életmódot váltaniuk. Az persze most is igaz, hogy a felesleges kilóktól nem éhezéssel és extrém diétákkal kell megszabadulni: sokkal jobb a lassú, de biztos módszer, az egészséges étkezésre való átállás és a rendszeres sport.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?