kulcsár edina
Isteni finom teába, reggelihez, diétás sütikbe, turmixba is teheted, segít a zsírégetésben. Mi lehet ez a csodafûszer? Kitaláltad már?
A fahéjfa (Cinnamomum verum) kérgéből készült fűszer. Már az ókorban is gyakran használták az ételek ízesítésére, illetve emésztésserkentőként, hurutoldóként. Indiából, illetve Srí Lankáról már több mint 2000 éve exportálják.
Egy amerikai konferencián a kutatók beszámoltak azokról az eredményekről, amit a fahéjjal kapcsolatban sikerült megállapítaniuk. A fahéj egészségre gyakorolt előnye, hogy az emésztést elősegíti, gyulladáscsökkentő hatása van, amely védi a szervezetet a stressz okozta károsodástól, jó hatással van a hasnyálmirigyre is, a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre. Ausztrál kutatók még azt is bebizonyították a fahéjjal kapcsolatban, hogy az segít a gyomor hőmérsékletének csökkentésében, ami segíti az emésztést.
Hozzáadhatod forró italokhoz, de zabpehellyel vagy gabonával is fogyaszthatod, a reggeli turmixot is ízesítheted vele. Nem csak az íze finom, hanem nagyon egészséges is. Így segít a súlycsökkenésben is.
Nem mindig könnyű megszabadulni a felesleges kilóktól, de az alábbiak még segíthetnek a kalóriákat gyorsabban felszabadítani: