Marics Peti
Valósággal berobbantja a fogyókúrát a zeller, mégis kevesebb helyet kap az étrendünkben, mint kellene. Pedig mind a gumós, mind pedig a szárzellert érdemes rendszeresen fogyasztani. Azt is eláruljuk, miért.
A zeller a fogyókúrázók egyik legjobb barátja, hiszen nagyon gazdag rostokban, így fogyasztása után sokáig jóllakottnak érzed magad. Tele van kalciummal, káliummal, magnéziummal, vassal, A-, B- és C-vitaminnal. Sok szerves nátriumot tartalmaz, amelyre szüksége van a szervezetednek – sokkal jobb, ha a nátrium bevitelét így oldod meg, mintha konyhasót fogyasztanál. Az pedig a természet ajándéka, hogy ebben a remek zöldségben alig van szénhidrát!
Erősítő hatású, és a nemi vágyat is felkorbácsolja: afrodiziákumként már a 17. század óta alkalmazzák. De nemcsak az érzékeket, hanem az immunrendszert is erősíti. A veseműködést is támogatja, a népi gyógyászatban vízhajtóként, vesehomok vagy vesekő kihajtására is alkalmazzák. Az emésztést is serkenti, és a vércukorszint csökkentésére is képes.
Gyulladáscsökkentő hatása révén gyógyír lehet az ízületi gyulladásokra, a fertőzésekre, az asztmára, de még a pattanásokra is. Megnéziumtartalma pedig az idegrendszer működésére hat, csökkenti a stresszt, az idegességet. A lúgosító kúráknak is elengedhetetlen része, és a test méregtelenítő folyamatait is támogatja.
A levestől a köreten keresztül a salátáig számtalan finomság készíthető belőle.
Sült krumpli helyett például remekül beválik a sült zeller - finomabb is, egészségesebb is, fogyókúrásabb is. A receptért kattints ide.
A fogyókúrás zellerropogós remek rágcsálnivaló, de köretként is megállja a heyét. A receptért kattints ide.
Ettél már töltött zellerszárat? És zellerpürét, vagy üde ízű zellersalátát? A receptekért kattints ide.