tóth gabi
Mindegy, milyen diétát követsz, az adagokra mindig oda kell figyelned, ha fogyni akarsz. De vajon mekkora az ideális adag?
Az utóbbi évtizedekben az ételadagok, különösen az éttermi adagok akkorára nőttek, hogy már nem is tudjuk, mennyi lenne valójában elég a testünknek. Épp ezért sokkal többet eszünk, mint kellene. Ha tehát fogyni akarsz, a legfontosabb feladat visszatérni a megfelelő adagokhoz. De vajon mekkorák ezek? És nem kell majd túl sokat méricskélni? Elárulunk néhány tippet ahhoz, hogy ne kelljen.
Mérd ki előre, mennyi vajat, olajat, majonézt, netán cukrot vagy mézet fogsz használni az ételhez, majd tedd el a flakont – így nem tud megszaladni a kezed.
A diétásnak hitt ételekből nagyon könnyű túlenni magad, már csak azért is, mert azt hiszed, hogy ezekből szabad a vásár. Pedig a zsírszegény ételekben általában nagyon sok a cukor, de még a cukormentesek is hizlalhatnak, már csak azért is, mert sokszor éhes maradsz utánuk. A természetes eledelekkel sokkal jobban jársz.
Amikor kiszeded a kaját a tányérodra, mindig zöldséggel töltsd meg a felét, egynegyedét fehérjével, és a másik negyedét egészséges, összetett szénhidrátokkal. Így nem leszel éhes, és sok egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint rostokban gazdag zöldséget fogyasztasz.
A legtöbben azt tanácsolják, hogy együnk kisebb tányérokról. A salátára azonban ez nem igaz – ehhez nyugodtan elővehetjük a nagyobb tányérokat.
Ha előre felvágod az ételeidet, az nagyobb helyet foglal el a tányérodon, vagyis úgy látod, hogy nagyobb adagot eszel. A teltségérzet pedig gyakran fejben dől el.
Hús, szárnyas, hal: a számítógép egerének mérete, vagyis körülbelül 6 dkg
Magvak: 2 evőkanál
Vaj, olaj: 1 evőkanál
Diófélék, szárított gyümölcs: kb. egy tojásnyi
Gyümölcs: 1 közepes, körülbelül teniszlabdányi
Száraztészta: 5 dkg
Csoki: 4 dkg
Fagyi: 1 gombóc
Joghurt: 1 doboz
Sajt: 2 kocka, vagyis körülbelül 3 dkg