kulcsár edina
Azt hitted, ha diétázol, végképp le kell mondanod a sütizésrõl? Jó hírünk van, itt a sütidiéta, amellyel rekordidõ alatt adhatod le a felesleget, és még csak azt sem kell érezned, hogy megvonod magadtól a finom falatokat.
Az egészséges életmódra való áttérés első lépése, hogy kidobod otthonról az összes édességet, süteményt és cukrot tartalmazó élelmiszert. De mit tehetsz, ha mégis rád tör az édességvágy? Nos, jó hírünk van! Szó sincs arról, hogy le kellene mondanod a finomságokról, csak néhány egyszerű szabályt kell betartanod, illetve a diétába is beilleszthető sütiket kell készítened.
(A diétás Pavlova torta receptjéért kattints ide!)
A szénhidrátban szegény, ám egészséges zsírokban gazdag nasik nem hintáztatják meg a vércukorszintedet, így nem kell attól tartanod, hogy evés után nem sokkal máris valamilyen szénhidrátra vágysz, és hogy emiatt felszaladnak rád az újabb kilók.
Tüntesd el az egészségtelen, cukros ételeket a kamrából és a konyhából – a legjobb, ha semmi ilyesmit nem tartasz otthon, mert néha semmilyen akaraterő nem elég a sikerhez. Helyettük vegyél egészséges nassolnivalókat: dióféléket, mogyoróvajat, cukrozatlan kakaóport – ebből állnak majd az új sütik.
Vajon egyes helyzetek váltják ki belőled a függőséget – például a kávé, tea mellé mindig "jár" a süti is?
Írd le pár napig, milyen helyzetekben kívánod meg az édességet, majd igyekezz megváltoztatni a rutint: egyél például valamilyen cukormentes, fehérjedús finomságot a kávé mellé, süti helyett például idd tejjel, tejszínnel, cukor nélkül. Ha jutalomként tekintesz az édességre, lepd meg magad inkább egy manikűrrel vagy fél óra szabadidővel. Érkezz az utolsó percben a moziba, hogy ne legyen időd pattogatott kukoricát venni, és azonosítsd azokat az embereket is, akik rendszeresen rávesznek a sütievésre: így könnyebb lesz nemet mondani nekik! A lehető legnagyobb mértékben iktasd ki az étrendedből a finomított szénhidrátokat is, nehogy beinduljon a láncreakció. A cukoréhséget kiváltó érzelmekre is érdemes ügyelni, és rosszkedv esetén inkább valamilyen fehérjedús, esetleg garantáltan szénhidrátmentes finomságért nyúlni.
(Az isteni cukor és lisztmentes keksz receptje itt!
Mielőtt gondolkodás nélkül édességért nyúlnál, inkább állj meg egy pillanatra, gondold át, miért van szükséged a cukorra: tényleg éhes vagy, vagy valamilyen negatív érzelmet akarsz feledtetni az édességgel? Az érzelmi éhséget onnan ismerheted fel, hogy hirtelen támad, és azonnali kielégítést kíván, méghozzá kizárólag bizonyos ételek formájában. A "rendes", fizikai éhség ezzel szemben fokozatosan alakul ki, egy kicsit halasztható a kielégítése. Ha érzelmi éhségről van szó, a legjobb, ha azt is átgondolod, hogy dühös, magányos vagy fáradt vagy – és ennek megfelelően keresel megoldást.
Ha mégis elkap az édességvágy, a legjobb, ha kicsit halogatod a kielégítését. Tereld el a figyelmed valamivel – először nehéznek tűnhet, de később átalakul az ízlésed, és egyre kevesebbszer tör rád a vágy. Ne hagyd ki a cukormentes és szénhidrátban szegény reggelit, és ebédelj, vacsorázz is bőségesen, és szintén szénhidrátszegényen. Legalább 3-4 óránként egyél valamit, és mindig tervezd meg előre az étkezéseidet. A hűtő és a kamra legyen tele egészséges ételekkel. Mindig ülve megfelelő méretű tányérból egyél, hogy lásd, mekkora adagot fogyasztasz el.
Ezek a finomságok simán beilleszthetők a cukormentes és szénhidrátszegény diétába.
Hozzávalók:
(8 személyre)
Így készítsd:
1. Aprítógépben daráld össze a napraforgómagot és a dióféléket
2. Öntsd át egy tálba, és add hozzá a mogyoróvajat, a kókuszreszeléket, a kakaóport, a fahéjat és a sót, majd keverd el alaposan. Ha túl sűrű a massza, lazítsd egy pici vízzel.
3. Készíts a masszából 8 dió méretű golyócskát, és forgasd meg kókuszreszelékben és chia magban, majd szúrj bele hurkapálcát, hogy nyalóka legyen belőle.
Hozzávalók:
(24 darabhoz)
Így készítsd:
1. Kisebb lábasban olvaszd fel a vajat és a kókuszolajat alacsony hőfokon. Keverd hozzá a kakaóport, a steviát és a tejszínt.
2. Állandó keverés mellett melegítsd tovább, de ne forrald fel. Óvatosan kanalazd át a keverék felét apró szilikonformákba vagy muffinformákba.
3. Tegyél egy teáskanál mogyoróvajat mindegyik forma közepébe, majd öntsd rá a maradék masszát.
4. Tedd két órára a fagyasztóba, majd amikor teljesen megfagyott, szedd ki a formából, és tedd légzáró dobozban vissza a mélyhűtőbe.
Hozzávalók:
(12 nagyobb ostyához)
Így készítsd:
1. Melegítsd elő a grillsütőt közepes hőfokra, és egy sütőtálcát bélelj ki alufóliával.
2. Fogj egy apróbb marék sajtot, és rendezd el egy kisebb "ostya"-formában a tálcán, Tegyél így a többi sajttal is, és hagyj az ostyák között helyet, mert sütés közben megnőnek. Szórd meg paprikával, cayenne borssal, kevés sóval vagy fokhagymával.
3. Tedd be a sütőbe, és süsd 5-10 percig, de folyamatosan figyeld, mert hamar megég. Amikor aranyszínűre pirult, vedd ki a grill alól, és hagyd hűlni, majd szedd le az ostyákat a fóliáról. Magában, vagy tejfölös mártogatóval tálald.
Forrás: Daily Mail