OLDALVONAL

Őket rejti a sapka és a víz: be­mu­tat­juk a pólós lá­nyo­kat

A meccse­ken nem sokat lá­tunk be­lő­lük, és ke­ve­set tu­dunk meg róluk. Se­gí­tünk meg­is­merni a női ví­zi­labda-vá­lo­ga­tott tag­jait.
  • Szerző: vav

Női vízilabda-válogatottunk a japánok elleni 20-11 után, örömjátékkal 24-5-re lelépte Franciaországot is. A hazai rendezésű vizes világbajnokság második fordulójában, kedden este igazi pólósulit tartott az ellenfélnek.

Bíró Attila csapata eddig szárnyal (Fotó: waterpolo.hu)
Bíró Attila csapata eddig szárnyal (Fotó: waterpolo.hu)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nagy rivális hollandok elleni, csütörtöki (20.10, tv: M4 Sport) „csoportdöntőre” készülő magyar csapatból minden mezőnyjátékos szerzett legalább egy találatot! De kik is ezek a pólós lányok, akik nem csak a margitszigeti Hajós-uszoda mintegy hétezer fős szurkolóhadát, hanem a tévék képernyői előtt a fél országot elvarázsolták a könnyed, látványos játékukkal?

A bemutatja Bíró Attila szövetségi kapitány játékosait. Nem megannyi címük és trófeájuk felsorolásával, hanem emberi oldalukról. A lányok "civil" fotóit, és legfontosabb adataikat, eredményeiket ide kattintva találod meg!

1 - Gangl Edina (27 éves, UVSE): kapus

Molnár Mátyás sportriporter kedvese az egyik legismertebb vízilabdázónőnk. Tankcsapda-számmal hangolódik a meccsekre. A modellalkatú kapus később a testnevelőtanári diplomájával helyezkedne el.

Gangl Edina
Gangl Edina
Fotó: Instagram
Eközben a címlapon

2 - Czigány Dóra (24, UVSE): szélső, átlövő

Fiúk között kezdett vízilabdázni Cegléden, talán ez is közrejátszott a harciassága, küzdőszelleme kialakulásában. Nem mindig látványos, de felettébb alázatos és hasznos a játéka.

3 - Antal Dóra (23, Kaliforniai Egyetem): szélső, védő

Az Egyesült Államokban tanuló, gyors és higgadt pólóst bátyja inspirálta, hogy vízilabdázni kezdjen. No és az, hogy úszóként megunta csak szelni a vizet faltól falig.

4 - Gurisatti Gréta (21, Dunaújváros): bal átlövő

Gólerős vb-újoncunk édesapja, a világbajnok búvárúszóból lett paralimpikon sportlövő Gurisatti Gyula nyomán búvárkodni kezdett, de végül a pólónál kötött ki. Legnagyobb célja az olimpiai arany. Akár modellként is megállná a helyét. A meccsek előtt tánccal szeret melegíteni.

Gurisatti Gréta
Gurisatti Gréta
Fotó: Instagram

5 - Szücs Gabriella (29, UVSE): szélső

A válogatott egyik legrutinosabb, blokkjairól is híres tagja régóta kihagyhatatlan a csapatból. Korábbi spanyolországi légiósunk a meccsek előtt pörgős, vidám zenék hallgatásával hangolódik. Állatorvosnak készül.

6 - Takács Orsolya (32, BVSC): bekk, center

Csapatunk nagy harcosa korábban majdnem visszavonult – szerencsére a hazai vb miatt meggondolta magát! Nem csak a medencében, a parton és az öltözőben is meghatározó a szerepe.

7 - Illés Anna (23, Kaliforniai Egyetem): védő

Antal Dórával együtt az Egyesült Államokban tanul és játszik. „Nusi” vízilabdázó bátyja révén ismerkedett meg a sportággal.

8 - Keszthelyi Rita (25, UVSE): átlövő, szélső, irányító

Korábbi olaszországi légiósunk fiatal kora ellenére már csapatkapitány. Úszó és olimpikon vízilabdázó (Keszthelyi Tibor) szülei révén úszással kezdett, de már 10 évesen átnyergelt a pólóra.

9 - Tóth Ildikó (30, UVSE): center

Csupa szív játékosként, csapatemberként nem csak a játékban, de azon kívül is fontos a jelenléte. Már a civil életre is tudatosan készül.

10 - Bujka Barbara (30, Szeged): center

A Rocky-rajongó kulcsembert 18 éves koráig szöuli olimpikon édesapja, Bujka Gábor tanította, csak eztán kezdett egyesületben játszani. A korábban a német válogatottat erősítő klasszist a meccsek előtt egy-egy jó könyv vagy film is feldobja.

11 - Csabai Dóra (28, UVSE): átlövő

Úszóként kezdte, de gyorsan átnyergelt a vízilabdára. A csapat egyik nagy küzdője, nélkülözhetetlen tagja, aki egyre látványosabb megoldásokra is képes.

12 - Szilágyi Dorottya (20, Dunaújváros): szélső

A lefordulásokban jeleskedő, vagány vb-újoncot világjáró édesapja, a korábbi szövetségi kapitány Szilágyi Péter Dél-Afrikában tanította meg úszni. Új-Zélandon kezdett el vízilabdázni, majd Ausztráliában korosztályos válogatott is volt. Két év kihagyás után, itthon kezdte újra – szerencsénkre!

Gurisatti Gréta (balra) és Szilágyi Dorottya
Gurisatti Gréta (balra) és Szilágyi Dorottya
Fotó: Instagram

13 - Kasó Orsolya (28, Dunaújváros): kapus

Gangl Edinával nagy, de sportszerű párharcot vívnak az első számú kapus posztjáért. A hazai Eb-ről lemaradt, így most még nagyobb élményt jelent számára a magyar közönség biztatása.