KEDVENC

Végre meg­fej­tet­ték: a kutya vagy a macska oko­sabb?

Örök kér­dés a kutya és macs­ka­tar­tók kö­zött, hogy vajon me­lyik az in­tel­li­gen­sebb ked­venc. Most végre tu­do­má­nyos vá­lasz szü­le­tett.
  • Szerző: ripost

Annyira jó a finom bundáját simogatni. Hálából hangos dorombolásbakezd a kanapén. Cirmi, Foltos, Kormi vagy Cukorka, családtag. Hasonló a helyzet a kutyákkal. Hűséges társak , még ha néha bosszantanak is, hogy megrágták a szőnyeget, vagy megjelölték a tujákat. Hogy melyik az okosabb, a kutya vagy a macska? - csak az embereket érdekli. Ám ezt az ősi vitát úgy tűnik, sikerült eldönteni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy amerikai egyetem kutatói az állatok agykérgét vették górcső alá. Arra voltak kíváncsiak, hogy hány idegsejt található az egyes fajoknál ezen a területen. Minél több idegsejtet találtak, annál okosabbnak lehet tekinteni az egyes állatfajok képviselőit. Az agykéreg a gondolkodásért, a tervezésért, az összetett szellemi feladatok ellátásáért felelős, ezért a kutatók szerint alkalmas az intelligencia felmérésére. 

      Az eredmény                                                                                            

A kutatás szerint a kutyák okosabbak a macskáknál. A cicák agykérgében átlagosan 250 millió idegsejt található, a kutyáknál ennek több mint duplája, 530 millió. Összehasonlításként: az emberek agyában ugyanezen a területen 16 milliárd idegsejt továbbítja a jeleket.  A tanulmány szerint ugyanakkor nincs minden esetben összefüggés az intelligencia és az agy fizikai mérete között. Úgyhogy továbbra is egyaránt szerethetjük mind a két négylábút.

Fotó: 123RF