MEDICINA

Tud­tad, hogy az ana­nász még a lá­tá­so­dat is ja­vítja?

Ilyen­kor, télen, szí­ve­sen fo­gyaszt­juk a dé­li­gyü­möl­csö­ket. Pláne, ha tud­juk, hogy nem csu­pán fi­no­mak, de gaz­dag táp­anyag­tar­tal­muk­kal tá­mo­gat­ják az im­mun­rend­sze­rün­ket is. Az ana­nász va­lódi gyógy­ha­tású cso­da­szer: a magas vér­nyo­mást, a gyul­la­dá­sos meg­be­te­ge­dé­se­ket is gyó­gyítja. Napi fo­gyasz­tá­sá­val sokat te­hetsz az egész­sé­ge­dért.

Az ananásznem csak egyike a legzamatosabb, legfrissítőbb gyümölcsöknek, de gyógyhatását tekintve is a szupersztárok közé tartozik. 10 okot is fel tudunk sorolni, miért érdemes naponta enni belőle. Ha csupán egy csészényit fogyasztasz reggelire a lédús, zamatos gyümölcsből, tapasztalni fogod, milyen csodákat tesz az egészségeddel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Tömve van tápanyagokkal

A testünk számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok bőségesen megtalálhatók benne. Ezek közül álljon itt csupán a legnagyobb mennyiségű alkotórészek listája:

  • kalcium
  • réz
  • foszfor
  • kén
  • B-vitamin
  • A-vitamin
  • mangán

2. Immunerősítő hatás

Aki beépíti napi étrendjébe az ananászt, könnyedén legyőzi az influenzát, a megfázást.

3. Természetes vérnyomáscsökkentő

Az ananászhatóanyaga egy enzim, a bromelin. Ez egy természetes vérhígító. Az ananász rendszeres fogyasztásával lejjebb nyomhatod a vérnyomásodat. Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett növeli azok hatását, így maradhatsz a gyengébb hatású szernél. Véralvadásra szedett aszpirinhelyett is érdemes ezt fogyasztani.

4. Gyulladásgátló hatás

Ez a gyógyhatás is a gyümölcs bromelin tartalmának köszönhető.

A fertőzések elleni védelem fő harcosai a lymphocyták közül a T sejtek. Feladatuk a támadó baktériumok felismerése, megtámadása és megsemmisítése. Működésükre jótékony hatással van a bromelin. Legközelebb, ha izületi gyulladás, köszvény kínoz, vagy csúnya sebek lepnek el, jusson eszedbe a természet kincse, az ananász.

Eközben a címlapon

5. Mangánnal a bőr és csontok egészségéért

Mangánt nem tud előállítani a testünk. Ezért különösen fontos, hogy a bevitt táplálékkal hozzájussunk. Az ananász kiváló mangán-forrás.

Ennek az ásványnak fontos szerepe van a sebgyógyulásban, a bőr és a csontok egészségének megőrzésében.

6. Emésztés elősegítése

Az ananász bromelin tartalma segít a maradék fehérjék lebontásában, míg a benne lévő rostok megakadályozzák a székrekedést, tisztítják a vastagbelet.

7. Segíti a látást

Makuladegenerációban szenvedsz? Egyél minden reggel egy kis ananászt. Béta-karotin tartalma látásjavító hatású.

8. Erősebb csontok

Nem csak a tej erősíti a csontokat. Rendkívül magas kalcium-tartalmának köszönhetően legalább ilyen hasznos az ananász is.

9. Bőrhámlasztó

Ha rendszeresen fogyasztasz ananászt, kevesebb lesz a felhalmozódott, elhalt bőrsejt. Természetes bőrradírként hat, belsőleg fogyasztva.

10. Szebb, egészségesebb haj

Ez a gyümölcs napi rendszerességgel fogyasztva segít megőrizni hajad egészségét, tömegét, és növeli a hajszálak rugalmasságát.