KÜLFÖLD

Belg­rád­ból tá­mad­nak a mig­rán­sok, a ha­tá­ron ál­dat­lan ál­la­po­tok van­nak

2017 ősze óta nem kell az iráni ál­lam­pol­gá­rok­nak ví­zu­mot igé­nyel­niük, ha Szer­bi­ába akar­nak utazni. A ví­zum­men­tes­ség be­ve­ze­tése óta 15 ezer iráni uta­zott köz­vet­le­nül Belg­rádba, sokan azon­ban el­fe­lej­tet­tek ha­za­menni, és in­kább úgy dön­töt­tek, hogy Nyu­gat-Eu­rópa felé ve­szik az irányt.
  • Szerző: WM

A hivatalos álláspont szerint Szerbia  segíti az Európai Unió külső határainak védelmét, és  az uniós csatlakozást is szeretné mielőbb elérni. Ugyanakkor keletről is szeretne befektetőket szerezni, ezért tavaly szeptemberben úgy döntött a kormány, hogy vízummentességet biztosít a iráni állampolgárok számára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A tervük bejött, hiszen kilenc hónap alatt 15 ezren érkeztek Belgrádba közvetlen repülőjárattal Teheránból.

A probléma azonban az, hogy az utasok nem tűnnek sem befektetőknek, sem üzletembereknek, sőt sokan nem is azért utaznak a szerb fővárosba, hogy csodájára járjanak a Szent Száva-templomnak, hanem hogy innen bejussanak az Európai Unióba.

A legtöbben nem is foglalnak repülőjegyet a visszaútra. Tavaly novemberben még csak 290-en nyújtottak be menedékkérelmet Szerbiába, idén márciusban viszont már 431-re emelkedett ez a szám. Az irániak szinte semmit sem tudnak Szerbiáról, csak azt, hogy nem kell vízum, és hogy az EU közvetlen szomszédságában fekszik. Arra azonban jól felkészültek, hogy mit kell ahhoz mondaniuk, hogy Szerbiában menedékjogot kapjanak - írja a Kronen Zeitung.

Ha ez sikerül, és egy ideig meghúzzák magukat Belgrádban, akkor már csak idő kérdése, hogy bejussanak az EU területére. Az sem titok, hogy a szerb főváros utcáin embercsempészek várakoznak, reménykedve, hogy jó pénzért migránsokat szállíthatnak nyugatra.

Közben a szerb-horvát határ kezd a  calais-i migránstáborhoz hasonlítani. Illegális sátortáborokat alakítanak ki ugyanis a migránsok a határ közelében, és akár naponta többször is megpróbálnak átjutni a szigorúan őrzött határszakaszon.