KÜLFÖLD

Stra­té­giai part­ner­ség, gaz­da­sági és ok­ta­tási együtt­mű­kö­dés La­os­szal

A stra­té­giai part­ner­ség szint­jére emel­ték a ma­gyar-la­o­szi po­li­ti­kai kap­cso­la­to­kat - kö­zölte Orbán Vik­tor mi­nisz­ter­el­nök hét­főn Bu­da­pes­ten, mi­u­tán meg­be­szé­lést foly­ta­tott Thong­lun Szi­szu­lit la­o­szi kor­mány­fő­vel.
  • Szerző: F.G.

A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt is elmondta, hogy Magyarország képviseleti irodát nyit a délkelet-ázsiai országban, továbbá megnyitja a kötöttsegélyhitel-együttműködés negyedik szakaszát. Utóbbiról szólva kifejtette: Magyarország jelentős kötött segélyhiteleket nyújt Laosznak, ahol így több magyar beruházás is létrejöhet. A beruházásokat finanszírozó hitelek már több tízmillió dollárra rúgnak, a kereskedelmi forgalom így két év alatt hatszorosára nőtt - tette hozzá.

"Megnyitottunk egy üzleti alapú együttműködést segítő hitelkeretet is 45 millió dollár értékben"- közölte a miniszterelnök, megjegyezve, azt remélik, hogy a kötöttsegélyhitel-program után tisztán piaci alapú gazdasági együttműködés is létrejön a vállalkozók között.

A kormányfő az együttműködés kiemelt terepének nevezte az oktatást is, jelezve, hogy több mint 300 olyan ember van Laoszban jelentős társadalmi pozícióban, aki valaha Magyarországon járt iskolába, és jelenleg is 186 laoszi diák tanul állami ösztöndíjjal Magyarországon. Most pedig megállapodás született arról, hogy évi 100-ra növelik a magyar állami ösztöndíjak számát.

Laosz kétszer nagyobb, mint Magyarország, és sok ezer kilométer választja el a két országot, mégis hosszú évtizedekre visszanyúló barátság áll fenn köztük, és "a modern diplomáciában a barátság a legfontosabb érték" - fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a hétfői megbeszélésen arról tárgyaltak, hogyan tudnák ezt a barátságot "kiaknázni".

Thonglun Sziszulit is eredményesnek nevezte a budapesti tárgyalást, és örömét fejezte ki, hogy stratégiai szintre emelték a kapcsolatokat.