ÉLETMÓDI

Sokáig tagadta Picasso ezt az orálozást, most kiállították a hírhedt művet

Nem vetette meg a szexuális élvezeteket, de élete végéig cikinek érezte saját festményét a kubizmus koronázatlan királya.
címkék:

1902 körül, az úgynevezett kék korszakban festhette Pablo Picasso a hírhedt 'Erotikus jelenet' című festményét. Az orális szexet ábrázoló képről viszont sokáig nem tudták, hogy a mester készítette, ő maga többször is nyíltan tagadta, hogy a keze munkája lenne az alkotás.

"Ez egy rossz vicc. A barátaim szórakoznak. Semmi közöm ehhez a képhez."

- fogalmazott a festőművész, amikor az 1960-as években valaki egy fényképet mutatott a festményről neki és azt kérdezte, hogy ő készítette-e.

Az Erotikus jelenet egy meztelen nőt ábrázol, amint egy férfi ölébe fúrja magát és épp orálisan elégíti ki, mégpedig félreérthetetlenül. Az alkotás eredetiségét korábban sokan megkérdőjelezték, de a New York-i Metropolitan múzeum művészettörténészei nemrég hitelt érdemlően bizonyították, hogy a letagadott mű bizony Picasso keze munkája.

A szakemberek korabeli számlák alapján nyomozták vissza, hogy Picasso menedzsere adott túl a képen 1912-ben. Ekkor pedig még Picasso képeként tüntették fel a festményt.

A különleges alkotás ma a Metropolitan múzeum modern alkotások állandó kiállításán látható a Met Breuer nevű épületben, ahova sokan csak Picasso Erotikus jelenete miatt érkeznek.

címkék:
És ezeket olvastad már?