OTTHONKA

Soha ne dobd ki a ba­nán­hé­jat, ennyi min­denre hasz­nál­ha­tod

Mint min­den nö­vény, a banán is a hé­já­ban tá­rolja a leg­több ás­vá­nyi anya­got, vi­ta­mint. Biz­tos, hogy a ku­ká­ban a helye? Mu­tat­juk a szám­ta­lan le­he­tő­sé­get, ho­gyan szé­pít­he­ted magad vele, ho­gyan al­kal­maz­ha­tod tisz­tí­tó­szer­ként.

Nemcsak a gyümölcs belseje, de - a többi gyümölcshöz hasonlóan - a banán héja is rendkívül gazdag tápanyagokban. Messziről szállítják, ezért sok fajta vegyszerrel kezelik, hogy kibírja az utat. A biobanánnak a héját azonban meg is eheted!A nem biológiai termesztésűt pedig rengeteg mindenre felhasználhatod.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ezek a hasznos anyagok találhatók benne: kálium, magnézium, mangán, triptofán, karotinoidok, antioxidánsok, fehérje, B6-, B12-vitamin. A banánhéjban különösen sok a rostanyag.

Fogfehérítés

Készítsd a fürdőszobába az elfogyasztott gyümölcs héját, és a fehér belső felével, fogmosásután, naponta többször dörzsöld be alaposan a fogadat. Remekül és vegyszermentesen fehéríti a fogat.

Bőrápolás

Ha megetted a puha, édes gyümölcsöt, a megmaradt héjával kend át a bőrödet. Kezdd az arcoddal, majd ápold le vele a kezedet, könyöködet, lábad szárát.A benne lévő antioxidánsok nem csak fertőtlenítik, de hatóanyagai táplálják, puhítják, ránctalanítják is a bőrt. Hasznos a pattanások, aknék, pikkelysömör ellen is. Nyáron enyhíti a rovarcsípések okozta fájdalmat.

Aranyér

Gyulladáscsökkentőként is alkalmazhatod: aranyér esetén kend be vele a problémás területet naponta kétszer.

Eközben a címlapon

Bőrkinövések, bütykök, szemölcsök

Kezeden, lábfejeden kezeld banánhéjjal a bőr rendellenességeit. Naponta többször kend be a banánhéj belsejével, vagy éjszakára pakolásként hagyd a banánhéjat, fóliával rögzítve, az érintett felületen.

Bőrkanapé, bőrcipő

A bőrből készült bútoraidat, ruháidat is tisztíthatod a banánhéjjal. A lehúzott héj belső, fehér felével finoman dörzsöld át a kényes szövetet. Csodálkozni fogsz, hogy szívja magába a csoda kencét! A rajta maradó kis gyümölcsdarabokat töröld le. A bőrcipőt a banánhéjjal átkenve, eltüntetheted a kisebb karcolásokat, miközben ápolod is a lábbelit. A banános áttörlés után puha textillel fényesítsd ki a cipődet.

Komposztba

Amellett, hogy egyenesen a komposztba hajítod, alkalmazhatsz más megoldást is. Szárítsd meg a biobanán héját, daráld le, és tavasszal szórd a fiatal növények földjére. Dús, természetes tápanyag lesz belőle.

Madáreledel

Így télen nem könnyű a madaraknak eleséghez jutni. Rakj ki nekik pár héjat, hadd csipegessenek belőle ők is.

Növényápolás

A szobanövényekleveleit időnként töröld le a banánhéj belső felével. Nem csak portalanítja, de ásványi anyagokkal is feltölti kedvenceidet. Szép fényesek lesznek tőle a levelek. A pajzstetvek eltávolítására is alkalmas ez a módszer. De tisztítás után se dobd még ki a héjat, öntsd le inkább vízzel, és áztasd benne 2-3 napig. Az így készült oldattal öntözd később a növényeket.

Légycsapda

Készíts légycsapdát egy kiürült tejfölösdobozból. Fúrj egy nagyobb lyukat az aljára, tegyél bele egy banánhéjat. Fordítsd meg, és máris kész a csapdád. Az édes, rothadó illat odavonzza a konyhában kellemetlenkedő látogatókat. Belerepülnek a lyukon kereszt, de ki már nem jutnak.

DVD, CD

Karcmentesítsd a korongokat. Kend be a banánhéj belsejével, majd töröld át puha ronggyal. Tisztítsd meg ablaktisztító folyadékkal. A banánhéj viaszos bevonata kitölti a karcokat, nem ugrik többé a hang vagy a kép. A kence védi a portól, további károsodástól is.