LEHÚZÁS

Rák­keltő len­mag­olaj a ma­gyar üz­le­tek pol­cain

Túl sok rák­keltő anya­got ta­lál­tak a német ha­tó­sá­gok egy ná­lunk is kap­ható len­mag­olaj­ban. Az ola­jat az üzlet már le­vette a pol­ca­i­ról, az eddig el­adott ter­mé­ke­ket vissza­ve­szik.
  • Szerző: P. B.

Határérték feletti PAH (policiklusos aromás szénhidrogén) tartalom miatt elrendelték a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj kereskedelmi forgalomból történő kivonását. A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza. A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe - hívja fel az érintettek figyelmét a NÉBIH.

A termékvisszahívás kizárólag az alábbiakat érinti:

Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst) Minőségmegőrzési idő: 12/05/2016 Kiszerelés: 250 ml

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst) Minőségmegőrzési idő: 06/08/2016 Kiszerelés: 250 ml

A több európai tagállamot, köztünk hazánkat is érintő riasztás az EU élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett.

A termékben a német hatóság határérték feletti mennyiségben mutatott ki benzolszármazékokat (PAH). A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok szervezetbe kerülése - genotoxikus rákkeltő tulajdonságuk miatt - nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani.

A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövid távú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

Az üzletlánc önkéntesen kivonta a forgalomból a tételeket, és megkezdte a vásárlókhoz eljutott termékek visszahívását is.

Eközben a címlapon

Forrás: NÉBIH, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság