RIPOSTER

Rákkeltő anyagok a bolti naptejekben, vigyázz, mit veszel!

Rákkeltő anyagot tartalmazó naptejeket lehet kapni a boltokban! A szakértők állítják, hogy a napozószerek egy része nem véd eléggé a káros hatások ellen, sőt, még növelheti is a melanóma kockázatát.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A %% megtudta: sok olyan naptej és napolaj van a magyar boltok polcain is, amelyek rákkeltőek lehetnek! "1979 és 2002 között 16 amerikai vizsgálatból 12 arra az eredményre jutott, hogy a naptej használata fokozta a melanóma kockázatát" – írta Szendi Gábor egy tanulmányában. A %% most utánajárt, mi minden van a nálunk kapható naptejekben!

A kémiai fényvédőkkel van a baj!

"A kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is bekerülnek. A képességük, hogy elnyelik a sugarakat, egyúttal káros is lehet, mert növelheti a bőrrák kockázatát. Egyes kísérletek szerint a májat is károsíthatják, sőt, állatkísérletekben hormonális mellékhatást is megfigyeltek"

– írta friss tanulmányában dr. Házi Edina gyógyszerész, kutató-fejlesztő.

A napozószertől mindenki azt várja, hogy védjen meg a káros sugárzástól, csökkentse a rák kockázatát. Aztán megjelentek az első olyan vizsgálatok, amelyek arról árulkodtak: azoknál, akik kémiai fényvédőt használtak, gyakoribb volt a rák! Ennek az okát kezdték el keresni a tudósok.

Hogy pontosan milyen jelöléssel illetik azokat az összetevőket, amelyek vegyi anyagok, és károsak lehetnek, a szerdai számából kiderül!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?