INSIDER

Mos­tan­tól hi­va­ta­lo­san is tilos túl barna lán­gost sütni

Jaj annak a lán­gos­sü­tő­nek, ame­lyik túl barna lán­gost ad a ven­dég ke­zébe! Mos­tan­tól ugyanis or­szág­szerte el­in­dul­tak a lán­gos­kom­man­dók! Áp­ri­lis kö­ze­pé­től a Nem­zeti Élel­mi­szer­lánc-biz­ton­sági Hi­va­tal el­len­őrei jár­ják a lán­go­so­zó­kat, hogy meg­néz­zék, túl­sü­tik-e a ked­velt hazai ételt.
  • Szerző: Ripost

Nem szabad túl magas hőfokon sütni a lángost, mert úgy egy rákkeltő vegyület, az úgynevezett akrilamid válik ki belőle. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei szombat óta járják az ország lángossütőit, hogy megnézzék, hol sütik túl a lángosokat. A sütödékben annyi csupán a teendő, hogy barna helyett aranysárgára kell sütni a lángosokat! A Nébih azt is megmondta, ehhez hány fok az ideális sütési hőmérséklet: a 175 fokot semmiképp sem szabad meghaladni!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A egy óbudai lángosházban járt, ahol megnéztük, hány fokon készítik az aranysárga, ropogós lángost.

Arról, hogy mit mond a szigorításról a sütöde tulajdonosa, s miért is veszélyes ennyire az akrilamid, illetve, mit szólnak az ellenőrzéshez a vendégek, a keddi lapszámában olvashatsz részletesen! Keresd az újságárusoknál!