INSIDER

Még min­dig mű­köd­nek itt­hon a tit­kos ku­tya­maffiák?

Ti­zen­ki­lenc ál­lat­védő szer­ve­zet fo­gott össze, hogy ki­ment­sen egy tör­teli ta­nyá­ról mint­egy 200-250 ku­tyát. Az ebe­ket egy idős há­zas­pár gyűj­tötte maga köré, de nem tud­tak szá­mukra meg­fe­lelő el­lá­tást biz­to­sí­tani. Ám mire az ál­lat­vé­dők meg­ér­kez­tek, a há­zas­pár a ku­tyák­kal együtt el­tűnt.
  • Szerző: Ripost

Borzasztó körülmények fogadták az állatvédőket Törtel egyik tanyáján: rengeteg kutyát tartottak a házban, az udvaron, az épület alatt lévő disznóólban, egy részüket ketrecekben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ez a hely nem volt alkalmas arra, hogy menhelyként működjön, ezért nem is kapta meg a házaspár az engedélyt

– mondta el a -nak Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány állatvédője. - "Mégis állatvédőként léptek fel, információink szerint azért, hogy német és osztrák partnerek fizessék a kutyák oltását és útlevelét, adományokat is kaptak tőlük. Úgy tűnik, beteges állatgyűjtögetők. Mintegy 150 kutyáról úgy nyilatkoztak, hogy azok a sajátjaik, a többit próbálták eladni."

Fotó: Állatmentő Szolgálat Alapítvány
Fotó: Állatmentő Szolgálat Alapítvány
Az asszonynak a kutyákkal együtt nyoma veszett

– mondta Némedi Edina. - "A férfi még ott volt, de úgy tett, mintha nem tudna semmit. Az ott talált tizenkét ebet elhoztuk, rettenetes állapotban voltak, szívférgesek, piszkosak. Elláttuk és most karanténban tartjuk őket. Azóta a férfi is eltűnt."

Fotó: Állatmentő Szolgálat Alapítvány
Fotó: Állatmentő Szolgálat Alapítvány

Külföldre kerültek az állatok?

Némedi Edina állatvédő úgy véli, Magyarországon több titkos szaporító telep is működik, több tízezer állat sínylődhet hasonló tanyákon.

"Sok esetben nem hirdetik meg a szaporított kutyákat, hanem még mindig szervezetten, illegális módon viszik ki azokat az országból" - mondta a -nak.

Mindössze 12 kutyát találtak ott a telepen az állatmentők. Fotó: Állatmentő Szolgálat Alapítvány
Mindössze 12 kutyát találtak ott a telepen az állatmentők. Fotó: Állatmentő Szolgálat Alapítvány

2014-ben nagy botrány tört ki, amikor a híres brit kutyamentő szervezet, a Dog Trust riportban buktatta le a magyar kutyamaffiát. Akkor az derült ki, hogy egyes tenyésztők állatorvosokkal és szállítókkal együttműködve meghamisítják a papírokat, hogy fiatalabbnak tüntessék fel, így az eb hamarabb megkapja az oltást és továbbadható legyen.

Eközben a címlapon

A megtalálta az akkori videóban szereplő magyar állatorvost, aki nyilatkozott is lapunknak arról, mit gondol a mostani kutyamaffia-helyzetről. Erről és a törteli eset további meghökkentő részleteiről a szerdai Ripost napilapban olvashatsz!